2024. április 19. - Emma

Genetikailag tervezett gyerek?

Nagy vitát váltott ki az az új teszt, amely képes kimutatni, hogy az anya méhében fejlődő magzatnak van-e valamilyen genetikai rendellenessége. Sokan attól tartanak, hogy a módszerrel meg lehet majd "tervezni" a gyerekeket.
2008. szeptember 27. szombat 09:33 - Hírextra
Brit szakértők szerint öt éven belül elérhető lesz az a vérvizsgálat, amellyel diagnosztizálni lehet a magzatnál az olyan betegségeket, mint a Down-kór vagy a cisztás fibrózis.

A vizsgálat a magzat nemét is kideríti - 5 héttel előbb, mint a jelenlegi tesztek. Éppen ezért többen attól tartanak, hogy a szülők egy része elveteti majd a gyermeket, ha az nem olyan nemű, mint amilyet szeretne.

Nagy-Britanniában már így is 200 ezer művi vetélést hajtanak végre - Nyugat-Európában a legtöbbet.

A vizsgálat pártolói azonban azt mondják: a teszt forradalmasíthatja a születés előtti diagnózist, ráadásul biztonságos is, mert az anya vérén keresztül a magzat génjeit veszik górcső alá.

Jelenleg csak úgy mutatható ki a Down-kór, ha az anya hasába tűt szúrnak, és mintát vesznek a magzatvízből. Az eljárás veszélyes, és ötvenből egy esetben vetélést okoz.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását