2024. március 29. - Auguszta

Egy szeretnivaló fullánk, és a béke harcosa - videóval

Október másodikán a legkisebb és egyetlen páros prímszám jegyében a mai nap két ünnepeltjéről emlékezünk meg. Közös bennük, hogy nem születéskor kapott nevüket tudja betéve a világ. Mahátmá Gandhiról és Stingről van szó.
2008. október 2. csütörtök 14:45 - paulson
Mohandász Karamcsand Gandhi néven született 1869-ben az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja. A világszerte ismert Mahátmá előnevet híveitől kapta, egészen pontosan Rabindranáth Tagorétól (irodalmi Nobel-díjas költő író, nevéhez fűzödik az indiai himnusz). A szó jelentése a „nagy lélek”. Az India függetlenségért békésen harcoló politikus fegyvertára a polgári engedetlenség, a böjt, és a sokszor maguk a jogszabályok voltak. A britek nem nézték túl jó szemmel Gandhi törekvéseit, 1922-ben bebörtönözték mozgalmának több vezetőjével együtt. A "Nemzet atjya” két évvel később szabadult, s nem adta fel a küzdelmet.

1942-ben újra börtönbüntetéssel honorálták politikai akcióit, ekkor a briteket azonnali távozásra felszólító „Quit India” jelmondata miatt. Szabadulása után azzal kellett szembesülnie, hogy „álma” távol áll a megvalósulástól, az 1947-ben függetlenné váló gyarmat a hinduk és a muzulmánok kiegyezésének hiányában két részre szakadt (Indiára és Pakisztánra) és nem sikerült megakadályozni az emberéleteket követelő zavargásokat. 1948-ban egy hindu nacionalista meggyilkolta az egész életében a harc helyett kompromisszumokat kereső államférfit. (Aki többet szeretne megtudni Gandhiról, annak ajánljuk ezt a cikket a témáról.)

Egyik legtanulságosabb idézetével emlékezünk rá: „Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs, nem engedheted meg, hogy elveszítsd.” A zenei aláfestés a nap másik híres szülöttjétől, Stingtől a „Russians” című dal. A világ másik táján zajló XX. századi konfliktusról egy nótába foglalt látlelet, amely sajnos bizonyos neveket és mellékneveket felcserélve ma sem vesztett aktualitásából.




Nem feledkeznénk meg Stingről sem. Bár a Gordon Matthew Sumner néven anyakönyvezett zenésznél ékesebben szólnak dalai minden dicsérő szónál. És így még az elfogultság vádját is messzire pöckölhetjük magunkról. Azzal mindenesetre sokan egyetértenek, hogy az 1977-ben alakult Police fontos zenei lépcsőfoka a rocktörténelemnek. Ahogy azzal sem kell késhegyre menő vitát folytatni nagy tömegekkel, hogy Sting munkásságára általánosan jellemző az igényesség. Mondjuk ezt úgy, hogy nem minden stílus felé való kacsingatását és próbálkozását szeretjük. Legrockosabb korszakából, a Police-tól választottuk a mai második dalt. Állítólag ma van a gyaloglás nemzetközi világnapja, így teszünk egy zenés sétát a Holdon.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását