2024. május 2. - Zsigmond

Kényelmes, modern, de otthonos

A gasztronómia mellett a lakberendezés a második legkedveltebb témája az életmóddal foglalkozó könyveknek és magazinoknak. Hasznuk elsősorban attól függ, mennyit tud belőle a gyakorlatban alkalmazni az olvasó - a divat ugyanis egyre gyorsabban változik a
2008. október 2. csütörtök 07:58 - Hírextra
A családi otthon című, Judith Wilson által írt könyv az Alexandra kiadó gondozásában jelent meg, akárcsak A kényelmes otthon. A kettő természetesen nem mond ellent egymásnak, ám nem mindegy, hogy egyedül lakik valaki egy lakásban vagy hatodmagával.

Az angol szerző - aki évekig volt a témában nagy tekintélyű Homes and Gardens című folyóirat művészeti vezetője - maga is kétgyermekes családanya. Tanácsainak jelentős része megvalósítható Magyarországon is, ami nagy szó, hiszen eltérőek az angliai és a magyar lakásviszonyok és anyagi lehetőségek.

Aktív és pihenőzónák, valamint hasznos terek szerint taglalja az otthonteremtés teendőit és buktatóit.Erénye a kötetnek, hogy ugyanazt a teret másképpen rendezi be, ha a gyerekek kicsik, ha már nagyok vagy ha kirepültek. Arra biztat mindezzel, hogy a régi lakáson bátran újítson, frissítsen lakója, ami sok magyar otthonra ráférne.

Magyarországon ugyn sokkal ritkábban cserélik le a bútorokat az emberek, mint Nyugat-Európában, de különféle színű festékekkel, textilekkel és dekorációval is csodát lehet elérni, ha a lakók nem ragaszkodak görcsösen a régihez szobanövényben, vázában, bútorhuzatban egyaránt.

Az egyik legnagyobb gondot a tárolás okozza. A mai ember számtalan tárggyal veszi körül magát, amelyek száma egyre csak nő és amelyeket valahol el kell helyezni, a fotóktól a CD- és a DVD-lemezekig és a dísztárgyakig.

A kényelmes otthon című, ugyancsak az Alexandra által kiadott kötet egy másik angol lakberendező, Jane Burdon nevéhez fűződik. A képeken látható csodaotthonok többsége Magyarországon is megvalósítható - lenne, ha a lakástulajdonosok merészebbek lennének, az otthonok nagyobbak és anyagi lehetőségek sem szabnának korlátot a bátor terveknek. Ennek ellenére praktikus útmutatót ad a szépen illusztrált kötet, részletezve mi mindent is érdemes tudni a padló, a szőnyeg, a sötétítő, a világítóeszközök, az ágyak és még sok más bútor és kellék fortélyairól.

A könyv elsősorban az építkezők és lakásukat átalakítók számára szolgál megfontolandó tanácsokkal: például egy-egy zuhanyzó megtervezéséhez is számos szempontot és megoldandó problémát kell figyelembe venni, olyanokat, amelyre előre nem gondol a lakás leendő tulajdonosa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását