2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ha csak egyéjszakás, akkor is legyen intelligens

Noha a nők tudják, hogy az ideális férfi nem létezik, mégsem elég számukra pusztán a külcsín: amerikai pszichológusok szerint még a nem tartós, akár csak egy éjszakás kalandokhoz is intelligens embert keresnek.
2008. október 6. hétfő 12:40 - Hírextra
Erre a meglehetősen váratlan következtetésre jutott az Észak-karolinai Elon Egyetem Mark Prokosch evolúciós pszichológus által vezetett csoportja. Ugyanis a közgondolkodás szerint a nők a hosszú kapcsolatokhoz keresnek jóeszű partnert, jövőtlen, családalapítással biztosan nem végződő flörtök esetében beérik az egyszerű Adoniszokkal is.

A férfiak ennél jóval kevésbé racionálisak, sokkal inkább "hormonálisak" - erre egy közelmúltbéli holland kísérlet szintén szolgáltatott tudományos bizonyítékot: a Groningeni Egyetem kutatócsoportja szerint ők a "tesztoszteron diktatúrájában" élnek, hiszen a hormonszint megemelkedik egy nő megjelenésekor, legyen az a nő fiatal, idős, gyönyörű vagy csúnyácska.

Prokosch és csoportja az Evolution and Human Behavior című folyóiratban publikált kutatásában a férfiak szolgáltak kísérleti alanyként. Egy csoportjukat fizikai és szellemi teljesítményük bemutatására fogták: atlétikai és szellemi feladatokat kaptak, produkcióikat pedig a kutatók videón tették halhatatlanná.

A férfiakról szóló filmeket aztán nőknek mutatták be, akiknek rangsorolniuk kellett a szereplőket külső megjelenés, intelligencia és kreativitás szempontjából. Ebből kiderült, hogy a nők fütyülnek a "férfias erényekre", de kiválóan meg tudják ítélni a videón szereplők intelligenciáját a bemutatott kognitív teszteken való teljesítmények alapján. A rangsorolás után a kutatók arra kérték a nőket, hogy jelöljék meg a látottak közül azt, akivel adott esetben komoly kapcsolatba kezdenének, és azt is, aki egy rövid kaland erejéig izgatná őket. Ők azonban - lett légyen szó "holtodiglan" vagy egyéjszakás románcról - mindkét "célra" ugyanazokat az intelligensnek minősített szereplőket választották.

"A szépség nyilvánvalóan sok kalandvágyó számára számíthat. Mégis úgy találtuk, hogy az értelem nagyon fontos. Bebizonyítottuk, hogy legyen szó akár a tesztekkel mérhető, objektív intelligenciáról, akár a mindennapi értelmességről, ezek meghatározzák egy férfi "sex appealjét", még akkor is, ha a nő csak kalandot keres. A kreativitásnak is megvan a maga szerepe, de az kevésbé lényeges, mint az intelligencia és a külső megjelenés" - mondta az olasz ANSA hírügynökségnek Prokosch.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását