2024. április 20. - Tivadar

Hogyan zavarjunk honatyát?

A rendőrség hétfőn leállított egy demokratikus kezdeményezést, melynek célja a Parlament falára való vetítés volt. Az okok gyanúsan mondvacsináltnak tűnnek. Egy új politikai erő kívánt volna eljutni a lakossághoz, ám akciójuk végül filmbeli jelenetekkel é
2008. október 7. kedd 16:05 - Pénzes Dávid
Lehet más a politika? – kérdezi egy magát egyelőre civil kezdeményezésként leíró szervezet. A Lehet más a politika (LMP) erre a hétre időzítette a szélesebb köztudatba való berobbanását. Hétfőn este a Parlament falára kívántak egy hatalmas feliratot vetíteni. Mint előtte a sajtó felé jelezték: a felirat egy formálódó, demokratikus politikai erő biztató üzenete lesz. A vetítés nem jött létre. De miért is?



Részlet az LMP mai nyilatkozatából
„Azt javasoltuk, hogy a budai oldal támfalára vetítünk, mely négy méterre áll a géptől, melynek nyugalmát – szintén úgy tűnt – nem tudjuk megzavarni, és amely esetben a közlekedést sem veszélyeztetjük. Erre válaszul a civil ruhás rendőr azt mondta, h ez sem lehetséges. Jogi indoklást egy ízben sem kaptunk. Arra a kérdésünkre, hogy milyen engedélyeket hiányolnak, és hogy milyen törvényi előírás indokolja a tiltást, annyi választ kaptunk, hogy lehetőségünk van utólagos jogorvoslatra. Szintén kérdésre válaszul megtudtuk, hogy az intézkedő rendőrnek egyértelmű utasítása van arra, hogy ne engedjen minket vetíteni.
Kértük, hogy vegyünk fel jegyzőkönyvet az esetről, erre azt mondták, nem lehet."
Ez év október 3-án a szervezők a törvényi előírásoknak megfelelően faxon bejelentették a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak demonstrációjukat. A bejelentésen minden szükséges adat szerepelt. Mivel úgy vélték, a lézeres vetítés a politikai véleménynyilvánításnak csupán egy eszköze, ezt a bejelentésben nem tüntették fel. Ahogy a másnap kiadott nyilatkozatukban írták: „mint ahogy nem köteles senki engedélyeztetni, hogy milyen típusú transzparenst használ, hogy azon mi szerepel, úgy ez (értsd: a lézeres vetítés) sem képezheti mérlegelés tárgyát a hatóságok részéről.” A szervezőket feltartóztató rendőrök azonban megtiltották a vetítést - mondván: az zavarja az Országgyűlés munkáját.

Hogyan zavarjunk meg képviselőt?

Érdemes megnézni a rendőrségi érvelés valódiságát. Aki már volt a Parlament épületében pontosan tudja, hogy a Duna felőli oldalon, vagyis ahová a vetítés célozva lett volna, semmiféle olyan helység nincs, ami az érdemi munkát befolyásolna. Főleg nem egy lézeres vetítés, aminek a fényereje messze nem egyenlő egy légvédelmi reflektoréval. Ám nagy bizonyossággal állíthatjuk, ez utóbbi sem igen zavarná a honatyákat megfeszített munkájukban, ha egy mozdulattal elhúznák a függönyt.

A Parlament Duna felőli oldalán a Gobelin- és a Vadász-terem található. Ezek egyike sem érdemi munkára használatos. Itt tartják a különböző fogadásokat, sajtótájékoztatókat. A többi részen közvetlenül az ablakok mellett folyosók vannak. Érdemi munka tehát itt sem folyik.

Még egy ferde érv

Alkotmánybíróság
Az Alkotmánybíróság 2007. február 12-én semmisítette meg azt a fővárosi rendeletet, melyben az Önkormányzat engedélyéhez kötötték a demonstrációk hangosítását, világítását. Ám az AB indoklása szerint ezek a véleménynyilvánítás alapvető eszközei, használatuk a demonstráció elválaszthatatlan része, s mint ilyenek nem képezhetik a hatósági engedélyezési eljárás részét.
A BRFK sajtószóvivőjének indoklásában benne volt továbbá, hogy a lézeres vetítést kizárólag az önkormányzat engedélyezheti. Ezzel a probléma csupán annyi, hogy a határozatot - mely ezt kívánta szabályozni - az Alkotmánybíróság már törölte (lásd keretes írásunkat).

A fentiekből két dolog következik. Vagy a BRFK nincsen tisztában a jogállam szabályaival, amit egyébiránt neki kellene betartatnia, vagy a politika szólt bele az ügybe. Ez előbbi igen súlyos probléma lenne. Ha a rendőrség nem tudja pontosan milyen jogszabály alapján jár el, akkor az a demokratikus alapelveket veszélyeztetheti. Bárkit, bárhol letartóztathat, megüthet, szemen lőhet. Ha az utóbbival van dolgunk, vagyis politikai háttere van az ügynek, talán még döbbenetesebb lenne.

Azt még a vak is láthatja, hogy a jelenlegi parlamenti pártok milyen ádáz küzdelmet folytatnak a bennmaradásért. Ám hogy egy formálódó demokratikus erőt így megalázzanak, letiltsanak, és végül megakadályozzák, hogy eljussanak a választókhoz, már túl van a politikai küzdelmek amúgy sem makulátlan eszközein.

Akciófilm

A letiltás és a vetítés megakadályozása után a szervezők elhagyták a helyszínt. Ám nem egyedül. A rendőrök civil autókkal követték őket, hogy minden lehetséges eszközzel lehetetlenné tegyék a megnyilvánulásukat. Követték őket a szállodába, ahol az LMP-sek még egyszer megpróbálták a vetítést, ám a szállodaigazgató és a testőrei hárompercnyi vetítés után véget vetettek ennek. Ezután a szervezőket a szállodában feltartóztatták, nem akarták őket kiengedni az épületből. Végül ügyvédi segítséggel jutottak ki. Filmbeli jelenetek. Kár, hogy a rendőrség megdöbbentő hatékonysága más esetekben nem ennyire tetten érhető.



Pedig a mozgalom csupán egy üzenetet szeretet volna közvetíteni a parlamenti akciójával. A vetítés szövege a következő volt: Lehet más a politika! A hétfői események szerint azonban mégsem. Milyen ironikus, hogy pont a jelen egyik legfontosabb üzenetét, a közvélemény-kutatások leginkább szajkózótt eredményét, a politikai váltás szükségszerűségének üzenetét nem tudták az épületre festeni. A Parlamentre. És persze szarkasztikus az a magatartás, ahogy épp a képviselők munkájának megzavarására hivatkozva tiltják le ezt az üzenetet.

Az LMP csütörtökön tartja sajtótájékoztatóját melyben bejelentik, társadalmi szervezetet indítanak. Hámor Hanna az LMP tagja a Hírextrának elmondta, a szervezet célja a pártalakítás, de ez minden valószínűséggel csak hónapok múlva lesz esedékes. Hangsúlyozta, párt egyelőre nincs, így megtartják a Lehet más a politika nevet.


Lehetett volna...

Fotók: Fejér Bálint
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását