2024. május 8. - Mihály

A Tisztelet Társasága elhajtotta az MDF-et

A Tisztelet Társasága a Hírextra információi szerint nem kívánja tovább támogatni a Magyar Demokrata Fórumot. A társaság szerdán délelőtt tartott elnökségi ülésén született meg a döntés: a társaság a következő választásokon nem köt szerződést az MDF-fel.
2008. október 8. szerda 15:11 - Hírextra
A Tisztelet Társasága
A Tisztelet Társaságát 100 fiatal (sikeres üzletemberek és értelmiségiek) hozta létre. A non profit társaság politikától és a pártoktól mentesen indult. Működésük elismeréseként mind a parlamenti pártok aláírásukkal hitelesítették az általuk benyújtott Kegyeleti Járandóság intézményét. „A táraságunk alakulásánál egy cél vezérelt bennünket, a szépkorúak életvitelének javítása, mindennapjaik megkönnyítése. Az alapgondolat az volt, hogy mindenkinek van nagymamája, nagypapája, nekünk is" – vallják.
A TT elnökségi ülése szerdán 8 órakor kezdődött. A Hírextra információi szerint hosszas vita folyt a társaság és a Magyar Demokrata Fórum közti megállapodás kérdéséről. Kemény érvek és súlyos ellenérvek hangoztak el a 2010-es választásokon való további MDF-támogatás lehetőségéről. Az elnökség végül úgy döntött, nem kívánja tovább támogatni a pártot.

Mint ismeretes a 2006-os választások alkalmával kötöttek először megállapodást. Sokak szerint ennek eredménye lett, hogy az MDF-nek végül sikerült átugrania a Parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Mi lesz veled MDF?

A jelenlegi helyzet az MDF szempontjából elég kényes. A párt parlamenti frakciójában ülő Vas János a Tisztelet Társaságának a delegáltjaként került be az Országgyűlésbe. Információink szerint a TT elnöksége a mostani döntés után felajánlja számára, hogy egyénileg mérlegelje kilép-e a frakcióból vagy továbbra is az MDF-et támogatja. Erre egy hét áll rendelkezésére. Ha úgy dönt kilép, akkor a frakció gyakorlatilag megszűnik.

MDF frakciószakadások
Az MDF frakciót először 1992-ben Csurka István és hívei, illetve néhány liberális fórumos hagyta el. 1996-ban Szabó Iván és néhány társa lépett ki a pártból. (2005-ben aztán visszatértek az MDF-be a néppártiak.) 2004 szeptemberében Herényi Károly frakcióvezető törvénytelenül kizárta a frakcióból öt párttársát: Balsai István, Font Sándor, Kelemen András, Szászfalvi László és az azóta elhunyt Horváth Balázs később pert nyert Herényi Károly és az MDF ellen. Nem sokkal Balsaiék után kizárták Lezsák Sándort és Balogh Lászlót is. Ezt követően további hét képviselő távozott velük együtt a frakcióból.

A házszabály szerint ha tíz fő alá csökken egy képviselőcsoport létszáma, megszűnik a frakció. Az MDF frakciója pedig Almássy Kornél kizárása óta jelenleg éppen tíz fős. Vas János kilépése tehát érzékeny veszteség lenne a pártnak.

A TT további sorsa

A TT-nek voltak politikai célkitűzései is. Ilyen volt a kegyeleti járandóság bevezetése vagy az örökösödési adó eltörlése. A fórumos együttműködés egyik alapja éppen ez volt. A párt ezek képviseletét felvállalta, sőt ma már saját programként interpretálja.

A Tisztelet Társaságának döntése nemcsak az MDF-re, de magára a társaságra is komoly hatással lesz. Úgy tudjuk, nem kívánnak semmilyen más pártot támogatni, hanem független szervezetként tovább működni. Egyelőre még semmi sem bizonyos, de mint megtudtuk, akár arra is esély van, hogy önálló politikai érdekképviseletként vesz majd részt a társaság a közéletben. Ennek pontos megfogalmazása az elkövetkezendő néhány hét feladata lesz.

A Társaság közleménye szerint jövő hét szerdán újabb ülésen Vas János tájékoztatja az elnökséget döntéséről.

A Tisztelet Társaságának nyilatkozata
Az MDF vezetésével folytatott hosszas egyeztetés után a Tisztelet Társasága elnöksége ma tárgyalta a 2010-es választási együttműködés lehetőségeit.

A Tisztelet Társasága elnöksége az az alábbi határozatokat hozta:

A Tisztelet Társasága az MDF választmányának március elején hozott döntéseként a Tisztelet Társasága és az MDF 2010-es választási együttmüködésére vonatkozó ajánlatát elutasította. Egyben kezdeményezi az MDF-el kötött 2006-os választási megállapodás felbontását.

A Tisztelet Társasága továbbiakban önállóan kívánja képviselni a szépkorúak érdekeit. Ennek megfelelően tartalmi és szervezeti átalakítára tesz javaslatot a Tisztelet Társasága vezető testületének Novemberi tisztújító közgyűlésén.

Az elnökség elfogadta az ügyvivői testület javaslatát, és felszólítja Dr. Vas János Országgyűlési Képviselőt, hogy lépjen ki az MDF frakcióból és függetlenként képviselje a szépkorúakat a Magyar Országgyűlésben.

Az elnökség tudomásul vette Jagarics Ferenc alelnök lemondását.

Az elnökség jóváhagyta a szervezet negyedik negyedéves akciótervét, és a Tiszteletdíj új kitüntetetteinek névsorát.

2008. október 8.
Schmuck Andor
ügyvivő

MDF reakció

Szerettük volna a párt tagjainak véleményét is megtudni; különösebb sikerrel nem jártunk. Herényi Károly frakcióvezető az ügyben nem kívánt nyilatkozni, szerkesztőségünk figyelmébe mindössze Dávid Ibolya szűkszavú nyilatkozatát ajánlotta .

Az együttműködés korábbi leghangosabb kritikusa, Almássy Kornél, aki jelenleg még tagja, nem kívánt sokat mondani. Munkatársunknak adott rövid nyilatkozata szerint még informálódni kíván az ügyben, mi van a háttérben. Érdemben akkor tud reagálni, ha biztos lesz, nem színjátékról van-e szó.

Dávid Ibolya MDF elnök nyilatkozata:

Az MDF Magyarország legfüggetlenebb pártja. Az elmúlt időszakban számtalan, a párt életébe történő betörési, illetve függővé tévő kísérletet hiúsítottak meg a magyar konzervatív gondolkodású emberek választott képviselői.

A Tisztelet Társaságával történő együttműködés megszakítása is ennek a folyamatnak a része, hónapok óta nem tárgyalunk, így természetes volt a Tisztelet Társasága reakciója.

Az MDF természetesen nem felejti el azt a segítséget, amelyet ez a szervezet 2006-ban a nyugdíjas rendezvények életre hívásával az MDF-nek nyújtott. Éppen ezért tettük lehetővé, hogy a két szervezet közötti kapcsolat tisztázását a nyilvánosság előtt a Tisztelet Társasága jelentse be.
 
Köszönjük, az eddigi együttműködést és sok sikert kívánunk a továbbiakban a Tisztelet Társaságának.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását