2024. április 26. - Ervin

Élő közvetítés a Nemzeti Csúcsról – percről percre

Gőzerővel indult be a Nemzeti Csúcs. Az Akadémia dísztermében összegyűlt a díszes vendégsereg. Kormányfő és ex-kormányfők, pénzügyminiszterek, akadémiai elnökök. Jegybankelnökök és mindezek exei. Élő közvetítés a helyszínről.
2008. október 18. szombat 10:12 - Hírextra
16:18 - Gyurcsány Ferenc távozik



15:15-16:00


Fotók: Fejér Bálint

Szili Katalin: Nem szokványos ez az összejövetel. Aki figyelte, láthatta ki mit gondol a válságról világról. Én úgy vélem megérte összejönni. Sok javaslat elhangzott, ami az országnak középtávon előnyt jelenthet. A nemzeti minimumban meg kellene egyezni, ezt pedig aztán a valódi közjogi szereplőknek lehet ezt átadni.

Gyurcsány Ferenc: A magyar Alkotmányosság rendezi, hogy kinek van joga dönteni. De ettől még együtt kell működni, ráadásul van egy hazafias kötelezettségünk is az együttműködésben. A túlnyomó többség javaslatokat tett, ezért én optimista vagyok. Túlságosan sokáig folytattunk népszerűségi versenyt ahelyett, hogy felelősségi versenyt folytattunk volna. Ha van pillanat, amikor ezt meg kell változtatni, akkor az most van.



Abban hibáztunk, 2001-2006 között, hogy növeltük a kiadásokat, jelentős szociális kiadásokat növeltünk, csökkentettünk adókat, nagy beruházásokat indítottunk. Ez olyan költségvetési hiányt halmozott fel, ami idáig jutott. Ha nem szeretnénk újra elkövetni ezeket a hibákat, akkor ma nem lehet ugyanolyan politikát folytatni, mint korábban.

Mit csinálnak mi a világ vezető államai? Átdolgozzák a költségvetést, az adócsökkentési terveket elhalasztják, az állami kiadásokat csökkentik. Új közép és hosszútávú stabilizációs programra van szükség. Az adóalapok szélesítésében lehet lépni. Csoportosítsunk át uniós forrásokat. Egyetértek Dávid Ibolyával, hogy a szociális kiadások széles körét is gondoljuk újra, hogy hozzunk átmeneti intézkedéseket 2009-ben és függesszék fel a minisztériumok a marketingtevékenységet. Új pártfinanszírozási törvényt is kell alkotni.

Egyetértek Orbán Viktorral hogy csökkentsük az adminisztratív terheket. Adó és járulék reform kell. Fodor Gáborral egyetértek, hogy lehet feszesebben fogalmazni plafontörvényben az eddigieknél is.


 
14:50-15:15

Gémesi György: A morális válság leküzdése nélkül nem történhet meg a gazdasági válság legyűrése.

Gaskó István: Nem egyértelmű, hogy a pénzügyi válság kezelése miatt vagyunk itt, vagy a pénzügyi válság hatására megjelenő reálgazdasági válság miatt. Sokan incselkednek a munkavállalók türelmével. A válság kezeléséhez viszont meg kell teremteni a kormányzati többséget.



Podolák György: Hiányolom, hogy a köztársasági elnök nem tisztelte meg ezt a tanácskozást. Most a nemzeti egyetértés a legfontosabb, ezért kellene súlyt adni ennek a gyűlésnek. Felelőtlen az, aki most előrehozott választásról beszél?

Antalffy Gábor: HA néz valaki minket, akkor láthatja azt a ember, hogy baj van. Mindenki másról beszél. Össze kellene szedni, mik azok a témák, ami köré csoportosíthatjuk a mondandónkat.  

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását