2024. április 16. - Csongor

FIPRESCI-díj A nyomozónak Varsóban

Gigor Attila első játékfilmje, A nyomozó nyerte a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon a filmkritikusokat tömörítő szövetség, a FIPRESCI díját - közölte a Magyar Filmunió kedden az MTI-vel.
2008. október 21. kedd 11:52 - Hírextra
A világ több száz filmkritikusát tömörítő FIPRESCI számos nemzetközi filmfesztiválon adja ki a szakmai elismerést. A varsói FIPRESCI-díj sorsáról Olga Markova bolgár, Laurence Boyce brit és Mihai Fulger román filmkritikus döntött - tájékoztatott Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa. Hozzátette: a rangos elismerést a szombat esti díjátadón vette át az alkotó.

Beszámolója szerint A nyomozó fesztiválkörútjának következő állomása Kijev lesz: a legjelentősebb ukrán filmünnepen, a Molodist filmfesztiválon Gigor Attila első rendezése 12 vetélytárssal kel versenyre a legjobb filmet illető 10 ezer dollár érétkű fődíjért, az Arany Szarvasért.
A kijevi filmfesztivált 38. alkalommal rendezik meg, a hattagú nemzetközi zsűribe Fésős András filmrendező-forgatókönyvíró kapott meghívást.

Gigor Attila fekete humorral átitatott filmjének főhőse Malkáv Tibor boncmester, akinek haldokló édesanyját leszámítva nincs kapcsolata az élőkkel. A zárkózott férfi, hogy pénzt szerezzen anyja svédországi műtétjére, vállalja, hogy megöl egy idegent. Másnap azonban kiderül: az áldozat valójában Malkáv Tibor féltestvére volt. A boncmester nyomozásba kezd, ki lehetett a megbízó. A bűnügy felderítése közben a szűkszavú férfi megismeri családja múltját és önmagát is.

A nyomozó a 39. Magyar Filmszemle egyik legnagyobb meglepetéseként a seregszemlén összesen öt díjat kapott. Gigor Attila alkotása, mint a legjobbnak ítélt közönségfilm elnyerte a Moziverzum díjat. Az Országos Diákzsűri Zöld Holló díjasa is A nyomozó lett, s ugyancsak ő vehette át a legjobb forgatókönyvért járó elismerést is. A film címszerepét játszó Anger Zsolt kapta a legjobb férfi alakítás díját, és A nyomozó vágói munkájáért jutalmazták Arany Olló-díjjal Kovács Zoltánt.

A filmet azóta több nemzetközi fesztiválon is bemutatták, szerepelt többek között a montreáli és reykjavíki seregszemlén és a berlini Fantasy Filmfesten. A neves Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon a versenyfilmek között külön elismerést kapott, elnyerte a Filmtársaságok Nemzetközi Szövetségének (FICC) különdíját és a Don Quijote-díjat is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását