2024. április 25. - Márk

A szoptatás erősíti a csecsemők tüdejét

Angol és amerikai tudósok kutatásai szerint az az egyszerű erőkifejtés, amelyet a kisbabák végeznek szoptatás közben, nagyban hozzájárul tüdejük erősebb működéséhez.A szakemberek által végzett felmérés szerint - amelyet Wight szigeti gyermekek között vége
2008. november 10. hétfő 14:45 - Hírextra
Ebben nagy szerepe van a szoptatás eltérő technikáinak és időtartamainak - mondták a kutatók a Thorax nevű folyóiratnak. A kutatások megállapítása szerint a szoptatás védelmet nyújt a csecsemők számára a légúti problémákkal szemben a korai gyermekkorban, ám hatása a későbbiekben kevésbé tisztázott.

A résztvevő 1456 baba fejlődését 10 éves korukig követték figyelemmel. A kisbabák egyharmadát legalább 4 hónapig szoptatták, és gyakorlatilag mindegyikük tüdeje kitűnően teljesített a levegő belégzése és gyors kilégzése "vizsgán", függetlenül attól, hogy édesanyjuk esetleg asztmától vagy allergiától szenvedett. Míg a kutatók szerint a szoptatásban rejlő előnyök nem teljesen világosak, addig más tanulmányok az anyatejben található immunanyagokban látják az asztmával szembeni védelmet.

Syed Arshad, a Southamptoni Egyetem kutatója és a Wight szigeti David Hide Asztma- és Allergiakutató Központ illetékese szerint a szoptatás során kifejtett szívóerő is közrejátszik a babáknál tapasztalt erősebb tüdő működésben. Összehasonlítva a cumisüveggel, a szoptatás során a kisbabáknak általában háromszor nagyobb erőfeszítésébe telik a tej "megszerzése" és maga a folyamat is sokkal tovább tart. "Amit a babák csinálnak, az tulajdonképpen nagyon hasonlít ahhoz a gyakorlathoz, amit az idősebb, tüdőproblémákkal küzdő pácienseknek szoktunk javasolni" - mondta Arshad.

A kutatócsoport egy cumisüveggyártót keresett meg azzal a céllal, hogy olyan üveget hozzanak létre, amely a szoptatásnál tapasztalt erőkifejtést igényelné a babák részéről. "Senki sem kérdőjelezi meg a szoptatás jótékony hatását, és most létrehozhatnánk egy cumisüveget a szoptatni képtelen nők számára" - tette hozzá Arshad.

Elaine Vickers, a UK Asthma munkatársa szerint a mostani tanulmány bizonyítékul szolgál a szoptatás hosszú távú előnyeire. "Habár a kutatás eredményei nem kifejezetten az asztmára összpontosulnak, a kutatók mégis rámutattak arra, hogy a négy hónapig vagy tovább szoptatott gyerekek tüdőkapacitása jobb, mint azoké, akiket sosem szoptattak, vagy akiket kevesebb mint négy hónapig tápláltak közvetlenül anyatejjel."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását