2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar utcazenész a Jarre-koncerten

Jean-Michel Jarre Oxygene című koncertkörútjával az elektronikus zene újraértelmezését tűzte ki célul. A szerdai budapesti előadás a turnén belül is különleges élményt hozott. Egy magyar utcazenésszel egészült ki a szintetizátor-varázsló csapata. Ennek ka
2008. november 14. péntek 07:03 - Pénzes Dávid
Az elektronikus zene virágkorát éli. Mióta a számítástechnika odáig fejlődött, hogy bárki képes néhány kattintás segítségével muzsikát – vagy legalábbis annak hallatszó valamit – előállítani, ez különösen igaz.

Néhány program letöltésével és némi zenei alapismerettel ma már bárkiből zeneszerző válhat. Ha pedig van némi pénzmag is az önjelölt zenész farzsebében, akkor egészen komoly kütyüket is beszerezhet. Ezekkel aztán olyan hangokat, kattogásokat, prüncögéseket, szisszenéseket, nyaffantásokat és durrzongásokat varázsolhat, amire a fantáziája képessé teszi.

Jean-Michel Jarre
A rocktörténet egyik legkreatívabb alkotó zenészegyénisége. A kilencvenes évek közepéig több mint 75 millió lemeze fogyott világszerte. Még tinédzser amikor megalakítja a Mystére IV nevű rockbandát, majd 68-ban Pierre Schaeffer tanítványa lesz. Tanulmányait a párizsi konzervatóriumban végezte, 1969 óta a párizsi Music-Research művészeti csoport tagja. 1971-ben jelenik meg első kislemeze a La Cage, ezt egy év múlva követi a Deserted Palace című alkotás. 1975-ig főleg film és színházi zenéket komponál illetve dalokat ír Francoise Hardy számára. Egy évre rá jelenik meg az Oxygene, mely az akkor már ismert film és színházi zeneszerzőt a szupersztárok közé emeli. Az Oxygene példa nélkül álló nemzetközi sikert ért el, zenei szerkezetével és hangszerelési formáival valóságos zenei forradalmat indított el a popzene történetében.
De egy dolgot nem fog tudni senki sem kipréselni a nullákkal és egyesekkel dolgozó „hangszereiből”: a tehetséget. E nélkül hiába áldoz valaki nehéz pénzeket zenei karrierjébe. És bár 2008-at írunk, mikor a lehetőségek messze túlszárnyalják mondjuk a harminc évvel ezelőttieket, nem találunk minden sarkon kimagasló elektronikus zenei alkotókat. A tehetség viszont harminc év távlatából is ránk köszön. Sőt, ideutazik és zenél nekünk az Arénában. Az embert Jean-Michel Jarre-nak hívják.

A lemez

A francia zseni 1976-ban jött rá, hogy az elektronikus pittyegésekből, zenei hangokat is össze lehet állítani, a hangokból pedig dallamokat, a dallamokból pedig egy lemezt. Ez lett az Oxygene. A lemez, ami meghatározta a későbbi elektronikus zenét. Vagy inkább megteremtette. Olyan alap volt, amire aztán harminckét év alatt egy egész világ lett felépítve.

Ha teljesen tényszerűek szeretnénk lenni akkor az elektronikus zene születésénél Jarre-on kívül ott bábáskodott a Kraftwerk, aki 1974-ben megjelentette az Autobahn című albumát, ám ez teljesen más irányból fogta meg az éledező elektronikus világot. Inkább nevezhető az még egy fontos kísérletnek, mint zenei műnek. Jarre volt az első, aki bemutatta mit lehet kezdeni egy valódi zenésznek az akkor még egészen szokatlannak tűnő hangokkal.



…és a többiek

Azóta sokat fejlődött a világ. Jött a többi Kraftwerk és Jarre lemez, az emberek pedig kezdték felfedezni az elektronikus zene varázsát. Jött 1980-ban a Depeche Mode és megtanították a világnak az elektronikus popzenét. Aztán persze Vangelis meg Koto a két szintetizátormágus, és az elektronikus zene pillanatok alatt teljesen egyenértékű lett a hagyományos hangszerekkel játszottakkal.

De bárhova is jutott mára a számítástechnikává alakuló művészet, Jarre még mindig meg tudja mutatni mi a kiindulási pont. Az Oxygene koncertturnéja rendhagyó előadásokkal lép föl. Kizárólag régi analóg szintetizátorokkal és teljesen élőben mutatja meg, hogyan is kell ezt csinálni. Ahogy az 1976-os Oxygene album elképesztően progresszív volt, úgy a mostani koncertje is az.

„Élő” zene

Oxygene
Jarre progresszivitására jellemző, hogy mikor mások még azt sem tudták eszik vagy isszák a környezetvédelmet, mikor az ózonlyuk, a globális felmelegedés és klímaváltozás még csak agyonfrusztrált tudósok bizarr rémálmaiban jelent meg, ő az Oxygene borítóján a haldokló Földet jelenítette meg.
Mára az elektronikus zene teljesen elszakadt az előadótól. Vannak a névtelen sokak, akik megírják a zenét, majd a számtalan lemezt DJ-k keverik össze saját ízlésük, hangulatuk szerint. Az „élő” szó a mai elektronikus zenében értelmezhetetlen. Csupán annyit jelent, hogy a már létező műveket keverik élőben: egymásra tolják, effektezik, lassítják, gyorsítják stb. Jarre ezzel szemben 2008-ban tartotta fontosnak megmutatni, hogy ez a stílus élőben is megállja a helyét, élőben is nagy élményt nyújt. A koncert előtt fel is hívta a figyelmet arra, hogy a hangszerek olyanok mint az idős hölgyek: érzékenyek és szeszélyesek, így elnézést kért, ha bármilyen technikai probléma felmerülne.

A közel ötven analóg szintetizátor, amit az előadásban használt mindegyike kuriózumnak számít, hiszen már egyiket sem gyártják. A klasszikussá vált Oxygene effekteket mind ezek segítségével szólaltatta meg. Szerencsére nem csak a legismertebb számokat, hanem a teljes albumot lejátszotta – rengeteg improvizálással.

Magyar fiú és a mágus

A legmegdöbbentőbb az volt, mikor bejelentette, budapesti sétája alatt találkozott egy magyar utcazenésszel, aki meg is hívott a koncertre. Na nem nézőnek, hanem a színpadra játszani. Pável Norbert egy „hang drum” nevű csodálatos hangokat produkáló hangszeren játszott, miközben Jarre aláeffektezte az előadást. Ezzel a csak Budapesten előadott részlettel még inkább kihangsúlyozta, hogy az elektronikus zene is lehet improvizatív, kell hozzá jócskán zenei képzettség.



A színpadkép, összhangban a koncert stílusával egészen visszafogott volt. Két kivetítő, szerény világítás, és egy hatalmas tükör, ami a színpad fölé olyan szögben volt belógatva, hogy pontosan lássuk mit művel a mester a billentyűk közt. Ezt azért kell külön kiemelni, mert Jarre nem az ilyen előadásokról híres. Houstonban, Párizsban, Lyonban és Londonban például gyakorlatilag kibérelte az egész várost. Nem stadionban játszott, hanem felhőkarcolók, házak tetején, vagy épp dokkokon. Hatalmas vásznakkal borította be a házfalakat, amiken koncertjei alatt képeket, videókat vetítettek. Háromdimenziós ábrákat rajzoló lézersugarak, és két órás folyamatos tűzijáték a város felett. A gigakoncertekkel a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült.

A budapesti koncert után kiderült, hiába telt el harminc év, az Oxygene még mindig megállja a helyét a világban. A zene nem avult el, a mondanivaló felett nem járt el az idő, és ami ennél a stílusnál nagyon szembetűnő, a hangzás sem lett kopottabb. Ez egyrészt mutatja Jarre zsenialitását, másrészt viszont nem vet túl jó fényt a jelenlegi elektronikus zenei kultúrára. Hol vannak az olyan hatású albumok a mai zenei életből, mint ami az Oxygene volt a maga idejében?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását