2024. április 25. - Márk

Műemlékvédelmi konferencia vendégei voltunk

A műemlékvédelem, a restaurálás és az épületek helyreállítása a központi témája a Lipcsében csütörtökön megnyílt, úgynevezett "denkmal" (műemlék) kiállításnak és vásárnak, amelynek díszvendége idén Magyarország.
2008. november 20. csütörtök 17:53 - Hírextra
Deme Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal társadalmi kapcsolatok főosztályának vezetője az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Európa legfontosabb műemlékvédelmi rendezvényéről van szó, amelyen Magyarország - több európai ország mellett - immár 2000 óta hagyományosan részt vesz. Ezzel indokolta azt is, hogy két nagyobb, s jelentős műemlékkincsekkel rendelkező ország, azaz Olaszország (2004) és Franciaország (2006) után ebben az évben első közép-európai államként Magyarország a partnerország.

Magyarország számára a részvétel rendkívül fontos, hisz - mint Deme Péter kiemelte - a kiállítás a magyar műemlékvédelem számára az egyik legfontosabb kapcsolódási pont. Az pedig, hogy Magyarország az idei díszvendég, lehetőséget nyújt arra, hogy a korábbinál jelentősen nagyobb, mintegy 300 négyzetméteres területen mutatkozzon be a szombatig tartó rendezvényen.

Az 1998 óta minden második évben megrendezett kiállítás a műemlékvédelem területén - továbbá az azzal szorosan összefüggő területeken - mutatja be a legújabb európai eredményeket, valamint a kapcsolódó termékeket és technológiákat.

A magyar megjelenést koordináló örökségvédelmi hivatal képviselője elmondta, hogy a kiállítás a magyar résztvevők, azaz a gazdasági területek képviselői, a civil szervezetek, a műemlékvédelmi szervezetek, továbbá az állami szervezetek számára lehetőséget nyújt a tapasztalatcserére, valamint a műemlékek megőrzésével és felújításával kapcsolatos technikák, de legfőképp az elért eredmények bemutatására. Ezek között említette egyebek között a New York Palotát, az Uránia Nemzeti Filmszínházat, valamint a Ferihegyi repülőtér 1-es terminálját, továbbá az Europa Nostra-díjas magyar felújításokat.

Magyar szempontból külön érdekesség, hogy a mostani kiállításon külön is bemutatkozik három magyar város, mégpedig Sárospatak, Gyula és Pécs. A három közül elsősorban Pécs áll az érdeklődés középpontjában, különös tekintettel arra, hogy a város a németországi Essennel és a törökországi Isztambullal együtt 2010-ben Európa kulturális fővárosa lesz, s a német szakértők büszkén emlegetik, hogy Essen már jelentős előrehaladást ért el a "felkészülés" terén.

Deme Péter is azt emelte ki, hogy a mostani kiállítás jó lehetőséget nyújt Pécs bemutatkozására. A magyar standon a város ezért kiemelt helyet kapott, hogy népszerűsítse 2010-es rendezvényeit, illetve a város értékeit, továbbá a műemlékvédelem terén tett erőfeszítéseit. Sárospatak bemutatkozásának oka elsősorban a Németországban is élő Szent Erzsébet-kultusz, míg Gyula az idei magyar kulturális város címének elnyerése "jogán" vesz részt a vásáron, s az azzal párhuzamosan zajló nemzetközi turisztikai kiállításon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását