2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A skizofrének többet cigiznek

A tudathasadásos elmebajban, skizofréniában szenvedők kétszer-háromszor annyi cigarettát szívnak, mint a hasonló korú átlagnépesség. A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóirat olyan kisérletről számolt be, ami megmagyarázza a s
2008. november 23. vasárnap 17:12 - Hírextra
Az Egyesült Államokban eladott összes cigaretta 44 százalékát a pszichiátriai kezelésre szorulók szívják el, akik az amerikai társadalomnak csupán 4-8 százalékát teszik ki. Statisztikák szerint a skizofrének jövedelmüknak átlag 27 százalékát költik cigarettára. Ez kényszer, mert már korábbi tanulmány igazolta, hogy ha ezek a betegek abbahagyják a dohányzást, mind a figyelmük, mind a rövidtávú emlékezőtehetségük mérhetően romlik, viszont ha visszatérnek a cigarettára, gondolkodóképességük javul.

Kimutatták, hogy a skizofrének idegrendszerében kevesebb nikotinreceptor van, mint az egészségesek agyában. Egy svéd tanulmány azt igazolta 50.000, katonai sorozásra kerülő fiatal ember vizsgálata alapján, hogy a sorozást követő 27 évben elsősorban azok nem kerültek szakorvosi kezelésre skizofrénia miatt, akik ifjúkorukban cigarettáztak: az elmebetegség diagnózisát napi fél doboz cigaretta elszivása átlag 10 százalékkal mérsékelte.

Agyunk 100 milliárd idegsejtjének mindegyike folyamatosan jelez a többieknek. Ez olyan, mint egy nagyváros, melyben az összes autó igyekeznék elvinni valamilyen üzenetet anélkül, hogy lennének közlekedési lámpák. Az idegrendszeri üzenetek folyamának szabályozására vannak idegátviteli anyagok, neurotranszmitterek.

Az egyik ilyen neurotranszmitter, a GABA kisebb mennyiségben található a skizofrének agyában, mint az egészséges emberében. A szakemberek szerint a GABA közlekedési jelzése nélkül a hasadásos elmebajban szenvedők agyában a jelek "torlódnak", ami gondolkodási zavarok, érzékcsalódások megjelenéséhez vezethet.

Most Alessandro Guidotti és munkatársai egészséges egereknek adtak injekcióban nikotint. A nikotin mennyisége megfelelt napi 20-30 cigaretta elszívásának. Az egerek egyik csoportja négy napon át három óránként kapta a kezelést, a másik csoport csak egyetlen egyszer. A több nikotinnal kezelt egerek agyában csökkent az a fehérje, amelyik a GABA termelődésével összefügg. Föltételezik: a skizofrének azért igénylik a sok cigarettát, hogy agyukban javuljon a GABA szintje, ritkuljanak az érzékcsalódások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását