2024. április 20. - Tivadar

Lesz díszkivilágítás és sikló

Több mint 150 millió forintot biztosított a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön az Erzsébet híd díszkivilágítására, amely japán kezdeményezésre és a szigetország csaknem 100 millió forintos támogatásával a jövő évben valósulhat meg, a japán-magyar barátság jel
2008. november 27. csütörtök 23:00 - Hírextra
Endrédy István (KDNP) javaslatára a testület köszönetét fejezte ki a díszkivilágítás kezdeményezőjének.

Másfél milliárd forint költségvetési forrást biztosított a közgyűlés a városligeti Műjégpálya rekonstrukciójához, amelyhez 3,2 milliárd forint EU-támogatást nyertek el. Korábban az önkormányzat sportcélú ingatlanjainak eladásából akarták az önrészt biztosítani, az ingatlanoknak azonban még csak az ötöde kelt el.

Csaknem egyhangúlag támogatta a közgyűlés azt a szerződést, amelynek alapján Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes szerint 16 hónap múlva megvalósulhat a Rác fürdőt a Gellért-heggyel összekötő sikló építése. Endrédy István arra hívta fel a figyelmet: az előző, 2004-es szerződéssel ellentétben - amely egy éve lejárt -, az új megállapodás már azt tartalmazza, hogy nem lesz mélygarázs a Rác fürdőnél, hanem a felszínen parkolnak majd a turistabuszok. Somlyódy Csaba (MSZP) a karsztvizek védelmével indokolta a mélygarázs építésének elmaradását.

Az ellenzék többsége nem szavazta meg azt az intézkedési tervet, amely a korábban elfogadott budapesti zajtérképhez kapcsolódó feladatokat rögzíti. A fideszes Németh Zoltán, a XXII. kerület alpolgármestere és Ríz Levente, a XVII. kerület polgármestere úgy vélte, hogy a tapasztalatok nemigen egyeznek a zajtérkép megállapításaival. Az előterjesztő Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes közölte, hogy két év múlva felülvizsgálják a zajtérképet.

Több mint fél tucat téma tárgyalása meghiúsult, mert Demszky Gábor berekesztette a közgyűlést. Egy közterület-használati engedélyről szóló vita során ugyanis két alkalommal is határozatképtelenséget jelző szavazási arány született, miközben a névsorolvasásnál csaknem minden képviselő jelen volt.

A vita a körül zajlott, hogy a főpolgármester felfüggesztette a két szakbizottságnak azt a döntését, amellyel közterület-használati engedélyt adtak egy bt.-nek a Deák téren tervezett karácsonyi vásárához. A főpolgármester az önkormányzat érdekeivel, közlekedési problémákkal, illetve a versenysemlegesség elvével is ellentétesnek tartotta azt, hogy három évre egy-egy hónapig karácsonyi vásárt tartson egy templom előtt a cég.

A Fővárosi Közgyűlés december 10-én a budapesti közszolgáltatások jövő évi díjairól, 18-án pedig az önkormányzat jövő évi költségvetésének koncepciójáról tart rendkívüli ülést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását