2024. április 24. - György

Félig meddig a nők éve volt az idei?

"Amit úgy harangoztak be, hogy a nők éve lesz, valójában egyáltalán nem az volt" - foglalta össze csalódottan az amerikai választások tanulságát egy haladó amerikai női szervezet vezetője.
2008. december 1. hétfő 21:49 - Hírextra
Stacy Manson, a WomenCount igazgatója szerint "nem kérdés, hogy a kampány során mind a média, mind a pártvezetők, mind a szavazók jókora elfogultsággal viseltettek" a nőkkel szemben. Bár a szenátusba és a képviselőházba némiképp több nő jutott be, Amerika még mindig csak a 83. helyen áll a nők által betöltött hivatalok alapján felállított világrangsorban. A száztagú szenátusban mindössze 17, a 435-tagú képviselőházban pedig 74 nő foglal helyet.

Hillary Clinton külügyminiszteri megbízatása korábbi demokrata riválisa, az elnökválasztásból győztesen kikerült Barack Obama kormányában a nők politikában elfoglalt helye szempontjából az év megkoronázásának éppúgy felfogható, mint a buzgó támogatóit ért csalódásként: lett a New York-i szenátor volt first ladyből elnök? Nem. Lett belőle alelnök? Az sem. Biztos, hogy bejut az Obama-kabinetbe? Igen. De vajon elegendő ez? Talán - fogalmazott a brit hírügynökség hétfői elemzése.

"Szerintem ez remek Hillarynek, és mindannyian fellélegezhetünk, hogy magas tisztségbe került" - érvelt Carol Jenkins, a New York-i Nők Médiaközpontjának elnöke. Ha valakinek, Clinton asszonynak bizonyára sikerül békét teremtenie a Közel-Keleten - vélekedett. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a külügyminiszteri tárca Madeleine Albright és Condoleezza Rice után már bejáratott poszt a női politikusok számára, holott "egy ideális világban pénzügyminiszterként kellene látnunk a nőket".

Barack Obama szerette volna helyrebillenteni a befolyásos Hillary Clintonnal való kapcsolatát, emellett hangsúlyozni akarta hivatalának sokszínűségét - vélték egyes elemzők.

"Nem venné jól ki magát, ha egy XXI. századi elnök pusztán férfi stábot választana maga mellé" - célzott Obama megfontolásaira Ruth Mandel, a Rutgers Egyetem amerikai nőkkel és politikusokkal foglalkozó központjából.

Jenkins elismerte, hogy érezhető az előremozdulás, ugyanakkor nem titkolta, hogy figyelemmel kísérik az Obama adminisztráció kinevezéseit, hiszen "alacsonyabb szinteken is fontos a nők minél nagyobb számú reprezentáltsága".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását