2024. április 23. - Béla

Brüsszel Fischert ünnepli

Hatalmas sikert aratott a La Monnaie brüsszeli operaházban a péntek esti bemutatón Antonín Dvorák Ruszalka című operája, Fischer Ádámnak, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójának a vezényletével.
2008. december 6. szombat 13:13 - Hírextra
Ezt a művet most először láthatja-hallhatja a brüsszeli, sőt a belgiumi közönség, december 21-ig, összesen 12 előadáson, két szereposztásban, a grazi operaházzal koprodukcióban. A péntek esti bemutatót megtekintette José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, az előadás után pedig az operaház épületében fogadást adott Didier Reynders belga miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter.

Ruszalka szerepét a premier szereposztásban Olga Gurjakova orosz operaénekesnő alakította, a második szereposztásban a német Michaela Kaune lép fel. A második szereposztásban a Boszorkány szerepében Budai Lívia látható.

Az előadás rendezője a norvég Stefan Herheim, aki jelenkori környezetbe helyezte a tündérmesét - a "vízi világ" valójában eső áztatta, forgalmas városi utca, a sarkon álló ház emeletén "a másik világhoz" tartozó lakás látható, a földszinten pedig szexkellékbolt fényei villóznak -, és a díszletek, jelmezek nagyon szellemesen segítik a rendezői koncepció megvalósítását.

Az előadás első szünetében ugyan Herheim rendkívül feszült volt, és azt mondta az MTI-nek, hogy nagyon keveset tudtak próbálni, de a produkció végén már szó szerint ugrált örömében a színpadon, és boldogan ölelte át a csinos nimfákat.

A La Monnaie királyi páholyának fogadótermében a lelkes ovációval fogadott előadás utáni pezsgős koccintáson Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta, hogy tartósabb kapcsolatot is szeretnének kialakítani a budapesti és a brüsszeli operaház között.

Részleteket nem akart elárulni, de az MTI más forrásból szerzett értesülései szerint 2010-re és 2011-re is terveznek koprodukciót. Magyarország 2011 első felében az EU soros elnöki tisztét látja el, és abban az időszakban a Magyar Állami Operaház is emlékezetes élményt szeretne nyújtani Brüsszelnek. Az együttműködés elképzelhetően nem hagyományos "vendégszereplés" formáját ölti majd - újabban terjedő szokás az olyan koprodukció, hogy az egyik városban bemutatott mű rendezése együtt utazik például a díszlettel és a kosztümökkel, de a zenekart történetesen a célváros operaháza adja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását