2024. április 20. - Tivadar

Nyolcvan éves Chomsky

"Nem az az érdekes, igazam van-e, vagy sem, hanem az, hogy milyen nagy gondolataim vannak" - így fogalmazható meg a december 7-én nyolcvanadik születésnapját ünneplő Noam Chomsky ars poeticája. A New York Times által a "legnagyobb élő értelmiséginek" neve
2008. december 7. vasárnap 16:55 - Hírextra
1957-ben megjelent Mondattani szerkezetek, majd az 1968-as Nyelv és elme című munkáiban megalkotta az "univerzális nyelvtan" fogalmát. Alapgondolata, hogy az ember elmebeli képessége, amely alkalmassá teszi arra, hogy anyanyelvét elsajátítsa, az emberiség minden egészséges egyedénél egyforma. A nyelvek változatosságának sem kulturális, sem faji különbségekhez nincs köze, csupán a történeti véletlennek köszönhető. Chomsky (a strukturalistákkal karöltve) mondta ki először, hogy a nyelvészet természettudomány, mely matematikai eszközökkel képes modellálni azoknak a rendszereknek a működését, melyeket fel akar tárni. Chomsky a Mondattani szerkezetekben matematikai modellt alkotott, amellyel a leíró nyelvészetet "formalizálta". A nyelveknek felszíni és mélystruktúráját különbözteti meg, utóbbi a nyelv alapja, amely bizonyos transzformációk révén létrehozza a felszíni struktúrákat, azaz a nyelvi megnyilvánulásokat. Megalkotta a Chomsky-hierarchiát, amelyben formalizálta és négy csoportba osztotta a generatív nyelvtanokat.

Chomsky a szélesebb közönség előtt azonban nem annyira a szűkebb szakma számára is csak igen komoly erőfeszítés árán befogadható elméleteivel, hanem sarkos politikai-közéleti megnyilvánulásaival lett ismert. A magát libertariánus szocialistaként jellemző tudós bírálja az Egyesült Államok világhatalmi törekvéseit, a vietnami háborúban való részvételt, az iraki szerepvállalás kapcsán Amerika háborús szenvedélyéről beszélt, hazáját a világ legfőbb terrorista államának tekinti. Véleménye szerint a szabadság látszata ellenére a nyugati társadalmak fölött a nagyvállalatok uralkodnak, akik hatalmukat a propaganda révén gyakorolják és bírálja a környezetvédőket is, akik akarva-akaratlan e vállalatok érdekében lépnek fel.

Chomsky ötvenhárom éve a híres Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora és előadója, számos tudományos társaság és akadémia tagja, számos kitüntetés birtokosa. A nyelvész professzor 2004-ben a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást a biolingvisztika és az emberi minőség címmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását