2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Puccinit ünnepli az Opera

Puccini-héttel tiszteleg a Magyar Állami Operaház (MÁO) a karácsony előtti napokban a 150 éve született zeneszerző emléke előtt; december 18. és 23. között öt Puccini-operát tűz műsorára a dalszínház.
2008. december 10. szerda 14:20 - Hírextra
A hét programjáról tartott szerdai budapesti tájékoztatón Kovalik Balázs művészeti vezető elmondta, hogy nagy technikai fölkészültséget igényel a sorozat megrendezése. A MÁO díszletraktára Pestszentlőrincen van, onnan másnaponta nagy kamionokkal beszállítani a kulisszákat jelentős logisztikai feladat. A magyar közönség azonban rajongója a Puccini-operáknak, népszerűbbek ezek a zeneművek, mint például Mozart operái. Az évforduló jó alkalom, hogy a ház széles Puccini-repertoárját néhány napba sűrítve adják elő.

A Puccini-hét keretében december 18-án a Manon Lescaut, 19-én a Bohémélet, 20-án a Tosca, 21-én a Pillangóasszony, 23-án pedig a Turandot lesz műsoron.

Kovalik Balázs azt is megjegyezte, hogy Puccini nem kedvezett az énekeseknek, sőt mondhatni "gonosz szerző", hiszen a lírai vokális dallamok mögé wagneri erősségű zenekari hangzást komponált. Sok kezdő szenvedte meg a túl korai találkozást Puccinival - jegyezte meg.

Tokody Ilona, aki a Bohémélet Mimijét, Kovácsházi István, aki a Bohémélet Rodolfóját és a Pillangóasszony Pinkertonját kelti életre a Puccini-héten, megerősítette: igen képzett és tapasztalt énekesnek kell lennie annak, aki e darabok valamelyik főszerepére vállalkozik.

Mihályi Endre marketingigazgató beszámolt arról, hogy könyvnek is beillő programfüzet is készül a Puccini-hétre. A zeneszerző több bemutatón is jelen volt Budapesten, a Pillangókisasszony premierje alkalmából a környékbeli vendéglőkben Puccini nevével jelzett ételeket tálaltak föl, két étlap is fönnmaradt 1906-ból. Most egy közeli kávéház vállalta, hogy hasonló menüsort állít össze.

A Puccini-hét első napján, azaz december 18-án kiállítás nyílik a Magyar Állami Operaház Vörös Szalonjában Puccini Budapesten címmel. A tárlat a Puccini-operák recepciótörténetét, valamint a zeneszerző budapesti látogatásainak fotóit, relikviáit mutatja be. A kiállítást a ház emlékgyűjteményének vezetője, Wellmann Nóra rendezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását