2024. április 19. - Emma

Puccini a MüPa-ban

Hétfőn este zárul a Művészetek Palotája Puccini-sorozata, A Nyugat lánya című opera címszerepét, Minnie-t a moszkvai Bolsoj sztárja, Olga Romanko énekli.
2008. december 12. péntek 21:03 - Hírextra
A Nyugat lánya különlegesnek számít Puccini művei között, mert a 18 férfi szereplő mellett - a nőket egyébként ezer színnel ábrázoló zeneszerző - csak egyetlen nőalakot jelenít meg, Minnie-t. A történet az 1800-as évek közepén játszódik Kaliforniában, ahol a Polka nevű kocsma csapos lánya úgy lő és pókerezik, mint egy férfi.

Minnie kocsmája az aranyásók egyetlen találkozóhelye, itt kártyáznak, iszogatnak és néha meghallgatják a lány bibliaóráit. A seriff és az aranyásók arról beszélgetnek, hogy kaphatnák el, Ramerrezt a környéken portyázó rablók főnökét. Ekkor egy idegen lép a kocsmába, aki Dick Johnsonként mutatkozik be. Meglátni és megszeretni - ezt történik Minnie-vel és Johnsonnal. Később kiderül, Ramerrez és Johnson ugyanaz a személy. Minnie pókerjátszmát ajánl a seriffnek, ha a lány nyer, ketten együtt menekülhetnek.

A Minnie-t éneklő Olga Romanko mellett a két férfi főszereplő sem ismeretlen a magyar közönség előtt: a koreai Lee Jeong Won éppen Dick Johnson szerepében lépett be a nemzetközi operaéletbe az írországi Wexford Fesztiválon. A Kolozsvárott született Alexandru Agache fellépett már a világ szinte összes vezető dalszínházában, olyan rangos dirigensekkel dolgozott, mint például Daniele Gatti, James Levine, Fabio Luisi és Solti György. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közös produkció karmestere Carlo Montanaro lesz.
P
A Nyugat lánya Puccini egyetlen olyan operája, amelynek ősbemutatóját a New York-i Metropolitanben tartották. A premieren, 1910. december 10-én, Enrico Caruso énekelte a férfi főszerepet és Arturo Toscanini vezényelt. A másik híres énekes Emmy Destinn volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását