2024. április 20. - Tivadar

Hangverseny az évfordulón

Kodály Zoltán születésnapján, kedden az ország távoli pontjairól érkező művészek tisztelegnek a mester emléke előtt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) által szervezett ünnepi hangversenyen - közö
2008. december 14. vasárnap 11:13 - Hírextra
A Zeneakadémia egykori növendéke és tanára, Kodály Zoltán világhírű zeneszerző és pedagógus 126 évvel ezelőtt, 1882. december 16-án született, és éppen 100 esztendővel ezelőtt, 1908-ben lett az intézmény tanára.

A két részből álló ünnepi műsor feleleveníti Kodály iskolateremtő munkásságát több ismert, pályafutása különböző szakaszaiban keletkezett szerzeményének bemutatásával. A koncert első részében Kodály zenekari művei közül a Marosszéki táncok hangzik el, valamint a Szonáta gordonkára és zongorára Op. 4. című kamarazenei művet adja elő Várdai István (gordonka), a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny idei győztese és Fülei Balázs (zongora), a moszkvai Csajkovszkij Verseny 2007-es különdíjasa.

A műsor második felében elhangzó művek többsége kórusmuzsika, ezzel méltóképpen emlékeznek meg Kodály zenepedagógusi hitvallásáról: "mennél nagyobb tömegeket közvetlen érintkezésbe hozni igazi, értékes zenével. Mi ennek ma a legjárhatóbb útja? A karéneklés."

Az előadók az ország különböző nagyvárosaiból érkező kórusok: az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Zoltán Nőikara, a Miraculum Gyermekkar, a Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus, a Cantus Agriensis Kamarakórus Egerből, a Budapesti Ifjúsági Kórus, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara. A hangversenyen közreműködő hangszeres előadók: Budai Márta (zongora) és Erdélyi Dániel (orgona).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását