2024. április 19. - Emma

Kiszűrték az ír alapanyagokat

Az ír alapanyagok kiszűrése teljes sikerrel megtörtént Magyarországon - jelentette ki Hajós Ádám főállatorvos szombaton a budapesti Vásárcsarnokban, ahol egy élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi ellenőrzést követően vett részt a kormányszóvivői tájéko
2008. december 20. szombat 13:30 - Hírextra
Az élelmiszerbiztonságért felelős szakember az MTI kérdésére elmondta, a Vámház körúti csarnokban nem találtak komolyabb szabálytalanságokat, és a három hatóság ellenőrzése során 100 ezer forintnál kevesebb bírságot szabtak ki.

Az ellenőrzések során talált jellemző hibák között említette, hogy több esetben az áruhoz a csomagolóanyagot is "hozzámérik". A mérleget pedig úgy helyezik el, hogy a vásárló ne tudja ellenőrizni az áru súlyát.

Megbírságoltak egy olyan gyümölcsárust is, akinél a mandarin 40 százalékban már rohadt volt.

Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos, aki maga is vásárolt az egyik húsboltban, azt hangoztatta, hogy az ellenőrzések során nem a büntetések kiszabása a cél, hanem hogy a szabályokat betartassák az árusokkal.

Arról beszélt, a céljuk az, hogy már "csírájában" megállítsák az élelmiszerbűnözést: a romlott vagy nem megfelelő áru ne kerüljön a boltok polcaira. A kormánybiztos szerint az akció hatékonyságát szolgálja, hogy az élelmiszerellenőrzéseket összekapcsolják a hamisítás elleni küzdelemmel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány miért engedi be a külföldi árut, miért nem tesz többet a magyar piac védelméért, a kormánybiztos rámutatott: az Európai Unió országaiban az áruk szabadon áramolhatnak.

Budai Bernadett kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a mostani ellenőrzés a Csillagszóró II. elnevezésű fogyasztóvédelmi akció része. Ennek során november 20-a és január 4-e között több hatóság is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tart szerte az országban a romlott élelmiszerek vagy a hibás termékek kiszűrésére. A legtöbb problémát az édességek és a sütemények körül találták; eddig mintegy 1.250 kilogrammot vontak ki a forgalomból.

Az akció első félidejében a hatóságok szakemberei 11 ezer ellenőrzést tartottak és mintegy 420 millió forint bírságot szabtak ki különböző szabálytalanságok miatt.

Budai Bernadett példaként említette, hogy az eddig ellenőrzött mintegy 10 ezer gyerekjáték mintegy 20 százalékában talált hibát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását