2024. május 17. - Paszkál

Almás-gyömbéres, fűszeres, málnás és gesztenyés

Nemcsak ételben, italban, hanem desszertben és kávéban is különlegességre vágyik ünnepek idején az is, aki hétköznaponként nem annyira érdeklődik a gasztronómia újdonságai iránt. A könnyen elkészíthető kávékompozíciók pedig egyre sikeresebbek.
2008. december 24. szerda 12:25 - Hírextra
Mindig izgalmas a tea és a kávé házasítása. A 110 milliliternyi hosszú kávéhoz almás-gyömbéres teát adnak, majd juharszirupot. Ezután elkészítik a tejhabot és hozzáadják az őrölt fahéjat.

Nem mindegy a kávé fajtája, eredete sem. A fűszeres-kólás kávét például latin-amerikai arabica, valamint a karakterét erősítő robusta koffeinmentes fajtájából készítik. Kell még hozzá ánizs, fahéj és kardamom. Ezután hozzáadnak egy teáskanál cukorszirupot, 3-4 jégkockát és shakerben összerázzák. Hideg pohárban 1 deci kólával szervírozzák.

A forró-jeges málnás kávét úgy készíti a világ egyik leghíresebb kávés cégének baristája (kávémestere), hogy a kávét 2-3 evőkanál tejhabbal és egy gombóc málnafagyival bolondítja meg, friss, apróra vágott mentalevéllel színesíti-fűszerezi és azonnal tálalja.

A gesztenyés kávéhoz 3 teáskanál gesztenyepürét összekevernek forró tejjel, majd hagyományos presszókávéval. Ezután tejhabbal fedik le és megszórják gesztenyereszelékkel.

A kávé és a karácsony nem igazi sütemény nélkül. Ezúttal egy különleges édességet kínál az új italok mellé a világ leghíresebb svájci kávés cége. Ez formára a most divatos kávékapszulákra emlékeztet. Meghatározó összetevője a mandula, amelytől marcipános zamatot kap. A kis "gombocskák" tetejét ezüst, karamell és kávé színű cukorsziruppal vonják be. A csésze tányérkájára éppen elfér ez a kávét kísérő, futurisztikus külsejű édesség.

Világszerte se szeri, se száma a karácsonyi kalácsoknak, gyümölcskenyereknek, stolleneknek, panettonéknak. A Provence-ból származó calissonhoz - amelynek receptje a XV. század óta változatlan - a kandírozott gyümölcsöt összekeverik mandulával, és tésztába töltve 90 fokon rézüstben főzik. Ezt követően egy kis kör alakú formába töltik a masszát, majd cukormázzal bevonva helyezik a sütőbe. A tetejét is színes kandírozott gyümölcsökkel díszítik.

A calisson a 13 tradicionális provence-i karácsonyi édesség egyike, amelyek Jézust és a 12 apostolt szimbolizálják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását