2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Amit a karácsonyfa helyett nézhetünk

Az ünnepek alatt nemcsak az étel, hanem a tévéfogyasztásunk is növekszik. Éppen ezért nagy öröm, ha a filmesek előrukkolnak olyan darabokkal, melyek élvezhetőek annak ellenére, hogy karácsonyi témát tárgyalnak. Összeszedtünk pár ilyet.
2008. december 26. péntek 18:29 - Pálfi Rita
Válogatásunk első darabjára, az „Egy híján túsz”-ra teljesen véletlenül bukkantunk. A szokásos főzős, celebes, illetve érdekfeszítő sorozatok világából menekített távkapcsolónk a rendhagyó karácsonyi történetbe. A filmben Gus, a menekülőfélben lévő betörő túszul ejt egy a válás küszöbén álló házaspárt. És mikor máskor történhetne mindez, mint karácsonykor.

A család szeme fénye épp tanára zsarolásából próbálja meg összeszedni a pénzt, hogy megléphessen civakodó szüleitől, és a rabul ejtett családhoz érkeznek a rokonok is. A perpatvar fókuszpontja a férj mamája, illetve a cseppet sem szimpatikusra formált hölgy másik gyermeke. Ez utóbbi a kissé idiótára formált látszatboldog családjával érkezik.

A fent említett résztvevők kénytelennek összezárva tölteni a karácsony estét, így lesz a túszszedő bűnözőből a család problémamegoldó pszichológusa, mindez finom humorral fűszerezve.

Akinek ettől még nem jött meg a kedve, annak eláruljuk, hogy a cápára emlékeztető anyuka, és az elégedetlen feleség közt vergődő férjet Kevin Spacey alakítja.









Második ajánlatunk a legfrissebb darab: az angol Igazából szerelem. A rengeteg cselekményszállal operáló, egyszerre fanyaran vicces és viccesen fanyar darab igazi karácsonyi kedvence lehet azoknak, akik hányingert kapnak a giccses filmektől, de tulajdonképpen lakozik bennük hajlam a romantikára. Zenerajongóknak külön csemege benne a Beatles All You need is Love című örökbecsűjének frappáns átdolgozása. Persze felejthetetlen a kivénhedt rocker nagy comeback dala a „Christmas is all around”. Ahogy a módszer sem egyszerű, mellyel a listák élére repíti a gyengécske nótát (már csak azért is, mert e film elkövetői futatták egyszer már újra fel a Love is all aroundot, a Négy esküvő egy temetéssel). És akkor még nem említettük Hugh Grant miniszterelnöki Downing Street 10-en átsuhanó táncprodukcióját.

Az angolul tudóknak és az olvasni szeretőknek melegen ajánlanánk a filmet eredeti hanggal, főleg a nyelvi problémákon átívelő szerelmi szál miatt, ami felveti a kérdést, vajon akkor is egymásba habarodtak volna-e a felek, ha az első pillanattól fogva értik a másik minden szavát? Másik értékelnivaló, hogy nem erőszakoltak boldog véget az összes szálnak. És az utolsó érvünk, mely mindent visz: szerepel benne mindenki kedvenc Mr. Beanje, Rowan Atkinson.





„Egy hasznos jó tanács”


Nem lenne igazi válogatás, ha elfeledkeznénk a gyerekekről, illetve a felnőni nem kívánó felnőttekről. Így a harmadik választottunk egy animációs film, méghozzá Tim Burtontől a Karácsonyi Lidércnyomás.

Az alapsztori itt sem túl bonyolult: Halloween ura, a rémisztgetés mestere, Rosszcsont Jack véletlenül Karácsonyvárosig kóborol, és megkívánja az ünnepi hangulatot. Óhaját gyorsan tett is követi: elraboltatja a Mikulást (Rémapót) és átveszi az egész ajándékozási bizniszt tőle. Az eredmény az emberek szemszögéből nézve kész katasztrófa. Az ünnepeket végül a hősiesen kiszabadított Télapó menti meg. Pedig a mindent benyelő kígyó annyira nem is tűnik haszontalan ajándéknak: megúszhatjuk vele az ünnepek utáni nagytakarítást.

Tim Burton vizuális fantáziája, a rengeteg első látásra szinte fel sem dolgozható apró geg, ahogy felépítik az ijesztgetők birodalmát, a dalocskák, és az egész történet fantasztikus. Érdemes évről-évre újranézni. Azért arra kíváncsiak lennénk, hogy Télapó hogyan állná meg a helyét a sikolyfakasztó „tökünnep” éjszakáján.









És végül, de nem utolsósorban, az évek óta kihagyhatatlan „Segítség, karácsony”. A film eredeti címe amúgy „Mixed nuts”, ki tudja, hogy miért kaphatta ezt a fájóan sablonos magyarítást. Jobbat érdemelne, a tényleg rekeszizmokat veszélyeztető darab, ráadásul Steve Martint még nem teljesen őszen láthatjuk benne.

És ezzel még nincs vége a film érdemeinek. Az alaptörténet sem egyszerű: a karácsony este egy telefonos lelkisegély-szolgálatnál. A város épp a magányos nőket gyilkoló fojtogatótól retteg, és az életek mentésén fáradozó csapatot kilakoltatta a kíméletlen háziúr. A főnökébe reménytelenül szerelmes széplelkű Catherine terhes barátnője, és a nagyra nőtt, ám meglehetősen érzékeny transzvesztita látogatása csak ront a helyzeten. Az eredmény a nézőknek a garantált szórakozás, és a végén persze minden jóra fordul.









Persze a sort még sokáig folytathatnánk, hogy mást ne említsünk Bruce Willis is előszeretettel karácsony tájékán menti meg egy szál (a film végére teljesen mocskossá váló) atlétában a fél világot, mikor épp drágán adja az életét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását