2024. április 19. - Emma

Mesél a vigadó

A Hagyományok Házában, a Budai Vigadóban színes családi programokat ajánlanak a szünidőre, a karácsony és szilveszter közötti délutánokra - tájékoztatta az MTI-t Tóth Melinda, az intézmény munkatársa.
2008. december 26. péntek 15:16 - Hírextra
A Sebő-együttes december 28-án délután hatkor lép föl Játék karácsonykor című műsorával. "Ahogy a betlehemi királyok és az egyszerű pásztorok dallal, tánccal, ajándékokkal kedveskedtek a megszületett Megváltónak, úgy teszünk mi is, kései utódok" - mondja összeállításukról Sebő Ferenc.

Játékosan ünnepelnek: mai dalokkal, mesékkel, a néphagyomány és a művészet apró ajándékaival. A műsor címét adó sor Nagy László ötvenes években megírt karácsonyi verséből származik.

Másnap a ma már több kontinensen ismertnek nevezhető énekesnő, Herczku Ágnes összművészeti programot ad. Az előadás címét: Arany és kék szavakkal az azonos című Herczku-szólóalbumról (és a Dsida Jenő-verstől) kölcsönözik.

A lírai és játékos magyar népzenei szvitek váltakozva adják meg az előadás hangulatát, amelyet Horváth Zsófia koreográfiái hol stilizált mozgással, hol az archaikus, autentikus néptánc "őserejével" gazdagítják.

Az énekes-szólista - hol Pierrot, hol Harlekin szerepébe bújva - széles érzelmi skálán mozog: intim pillanatoktól egészen a dinamikus, humorba ágyazott jelenetekig.

December 30-án este hétkor a Kaláka együttesé a színpad, a Csak az egészség meglegyen című műsort játsszák. "A Kaláka naptár szerint idén még harminckilenc éves, 2009-ben már negyven. Komoly évforduló előtt állunk, de a műsor összeállításában sem a komolyság, sem az évek súlya nem játszik szerepet" - véli Gryllus Dániel.

Ezernél is több daluk közül inkább a vidámabbakat válogatták össze az estre. Hallhat a közönség a koncerten verseket klasszikus, nagy költőktől (Arany János, Petőfi, Kosztolányi, József Attila, Weöres Sándor) és maiaktól, legtöbbet Kányádi Sándortól, Kiss Annától és a fiatalabbaktól is (Kiss Ottó, Kukorelly Endre, Tóth Kriszta).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását