2024. április 19. - Emma

Elhunyt Freddie Hubbard

Elhunyt Freddie Hubbard amerikai dzsesztrombitás, akit évtizedek óta a bebop, a hard bop és a post bop kiemelkedő képviselője volt. A Grammy-díjas zenészt egy hónappal ezelőtt szívrohammal szállították kórházba, s hétfőn délután halt meg.
2008. december 30. kedd 07:16 - Hírextra
Hubbard állapota a Los Angeles-i kórházban töltött idő alatt eleinte kissé javult. Már korábban is voltak egészségével problémái, ezért a kilencvenes években egy időre visszavonult, a következő évtizedben azonban ismét visszatért a zenei életbe.

Az 1938. április 7-én született Hubbard a trombita meghatározó művésze volt, aki játékával jelentősen hozzájárult modern dzsessz fejlődéséhez - olvasható a méltatásokban.

Ötvenéves pályafutása során játszott egyebek között John Coltrane Ascension című albumán, Ornette Coleman "Free Jazz" című lemezén, de zenélt a dzsessz legnagyobb egyéniségei közül például Herbie Hancockkal, Wayne Shorterrel, Wes Montgomeryvel, Art Blakeyvel, Elvin Jones-szal. Fellépett a legjelentősebb amerikai és európai dzsesszfesztiválokon, s láthatták-hallhatták őt Japánban is.

Közel száz lemeze jelent meg nem számítva a válogatásokat. A legutóbbi korongját idén, hetvenedik születésnapjára jelentették meg. Grammy-díját 1972-ben a First Light című albumáért kapta, amelynek közreműködője volt George Benson, Ron Carter, Airto Moreira és Jack DeJohnette.

Freddie Hubbard hangszeres tudását és hosszú pályáján elért eredményeit elismerve az amerikai nemzeti művészeti alapítvány 2006-ban beválasztotta a dzsessz mesterei közé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását