2024. március 29. - Auguszta

Szoptatásért tüntetnek

Felháborodott netező kismamák tiltakozó mozgalmat indítottak, mert olyan közösségi portálok, mint a Facebook vagy a MySpace eltávolították szoptatós képeiket az oldalukról. A Kelli Roman 23 éves amerikai anya által kezdeményezett "Hé, Facebook, a szoptatá
2009. január 6. kedd 19:01 - Hírextra
A kirobbant vita arra is rávilágított, hogy alaposan megszaporodott és egyre sokszínűbb tagságuk miatt a portálok által követett irányelvek egyre gyakrabban ütköznek buktatókba.
A Facebookot eredetileg főiskolások és egyetemisták számára alapították, manapság világszerte 140 millió netezőnek nyújt online otthont.

Barry Schnitt, a portál szóvivője arra hivatkozott, hogy cége valójában szinte minden szoptatós képet engedélyez, csupán azokat távolítják el, amelyek láttatni engedik a mellbimbót vagy annak udvarát. Egyébként a farpofák látványát sem tűrik a fotók között. Schnitt ugyanakkor megjegyezte, hogy maga a portál nem vizsgálja a feltett képeket, más közösségi site-okhoz hasonlóan a felhasználók konkrét jelzésére lépnek a jó ideje felállított szabályokba ütköző ügyekben.

A Kaliforniában élő Roman tavaly tett fel egy magáról egy szoptatós képet a Facebookra. Ám a kép egyik napról a másikra eltűnt, s ekkor fordult a portál illetékeseihez, akik azonban formális emailben reagáltak panaszára. Hogy egy szoptatós kép "obszcén, pornográf vagy szexuális tartalmú" besorolást kaphasson, ez annyira felháborította a fiatal kétgyermekes anyát, hogy mozgalmat indított.

"A diszkréciónak semmi helye cumisüvegből etetés esetében. A mellből szoptatásnál is így kellene lennie" - mondta el Roman egy interjúban.

A közel százezerre duzzadt protestáló csoport egyik tagja az ottawai Stephanie Muir. Az ötgyermekes anya, aki szabadidejében önkéntesként agitál az egészséges életmód és a szoptatás mellett, így érvelt: "Szerintem itt az idő, hogy mindannyian túllépjünk azon a nézeten, hogy a nők mellének látványa veszélyes és ártalmas a gyermekekre."

Muir karácsony tájt a Facebookon szervezett demonstrációt a portál nőkkel szembeni diszkriminatív politikája ellen. Mint a kanadai asszony elmondta, több mint 11 ezren csatalakoztak felhívásához, és cserélték ki a site-on megszokott arcképüket egy szoptatós fotóra. Az akcióval rokonszenvező Heather Farley, aki az ünnepekre éppen a Facebook főhadiszállásának is helyt adó kaliforniai Palo Altóba utazott, kilenc társával együtt kezd szoptatni az iroda főbejárata előtt felhívva magára a helyi média és talán a portál illetékeseinek figyelmét is.

Farley szintén azzal szembesült évek óta kedvenc internetes oldalán, hogy eltávolították róla szoptatós képét. A Facebookon kívül a News Corp. tulajdonában lévő MySpace portál is szigorúan betartja a meztelenségellenes szabályait. A letörölt szoptatós képek miatt az ezt az oldalt látogató anyák is online protestáltak.

John Palfrey, a Harvard internetes jogokra szakosodott professzora szerint a Facebook saját sikerének áldozatává vált. "Ahogy életünk egyre nagyobb részét bízzuk a netre, egyre jobban érezzük azt is, hogy a polgári jogokat meg kellene védeni" - fogalmazott a szakember.

Ám ez valóban csupán egy érzés. Hiába szimulál közösségi teret a net, a portálok magánkézben vannak, ahol a vállalat parancsol, nem az alkotmány vagy a felháborodott szoptatós anyák - jegyezte meg a az AP összefoglalója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását