2024. április 25. - Márk

Az önkormányzatoknál még nem kell gázkorlátozást elrendelni

A fővárosi önkormányzat intézményeinél, gazdasági társaságainál jelenleg nincs szükség semmilyen korlátozásra az Ukrajna felől érkező gázszállítás leállítása miatt; a mintegy 250 intézményétől és a több tucat cégétől ettől függetlenül takarékosabb gázfelh
2009. január 8. csütörtök 11:55 - Hírextra
A politikusok az ez ügyben tartott városházi feladategyeztető megbeszélés utáni rögtönzött tájékoztatón elmondták, hogy péntek délutánig konkrét intézkedési tervet várnak minden intézmény- és cégvezetőtől. Ezek alapján előterjesztés készül a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésére.

Ikvai-Szabó Imre megjegyezte, hogy a kormány által csütörtökön feloldott második fokozatú gázkorlátozás bevezetése óta napi 1,5 millió köbméter gázt takarított meg Budapest az önkéntes korlátozásokkal. A városháza épületében például a napi 7 ezer köbméteres gázfogyasztást ezer köbméterrel mérsékelték a fűtés csökkentésével. A főpolgármester-helyettes hasonló jellegű önkéntes korlátozásra buzdította a főváros lakóit.

A politikusok kifejtették, hogy a két napig tartó négyórás korlátozás összesen 43 fővárosi szervezetet érintett. A gázkorlátozás első fokozatában több mint 60 százalékos volt a megtakarítás. Hangsúlyozták: arról nincs szó, hogy jelenleg valamilyen krízist kellene elhárítani, mivel felkészült a rendszer, felkészültek a közműcégek és az intézmények is.

"A józan ész szabályai szerint egy fokkal lecsavarom én is otthon a fűtést, ha tehetem, kettővel. Erről van szó, most spórolni kell" - mondta Ikvai-Szabó Imre, hozzátéve, hogy az intézmények évi 3,5 milliárd forintot költenek gázra. A Városházához hasonló, 15 százalékos gázmegtakarítás költsége ezért elég jelentős lenne.

Hagyó Miklós megjegyezte, hogy rövidesen konkrét kéréssel fordulnak a különböző jellegű fogyasztókhoz, például az irodaházakhoz és az egyedi felhasználókhoz a gázfogyasztás csökkentése érdekében.

A politikus kiemelte: felkészültek arra az esetre is, ha az ország gázellátása hetekig akadályokba ütközne. Budapesten közel 500 olyan fogyasztó van, amelynek gázfelhasználása óránként 100-500 köbméteres. Hangsúlyozta, hogy a gázkorlátozások a fővárosi önkormányzat fontos közszolgáltató cégeit nem érintik, mivel ezek a lakossággal együtt az ötödik kategóriába tartoznak. Takarékosságra azért van szükség, hogy lehetőleg ne kelljen ismét bevezetni az eddigi, vagy annál nagyobb fokozatú gázkorlátozásokat.

Ikvai-Szabó Imre az MTI felvetésére elmondta, jelzést kaptak arról, hogy rövidesen változik a gázkorlátozásokról szóló jogszabály. A Magyar Közlöny csütörtök délelőtt megjelent 2. száma tartalmazza a földgázellátásról szóló 2003. évi törvény végrehajtási rendeletének módosításait. Eszerint egyebek közt a harmadik fokozatba sorolt fogyasztókat A-B kategóriára bontották, s mindegyiküknél nyolcórányi lehet a korlátozás ideje.

Hagyó Miklós arra utalva, hogy az erőművek és a hőtermelők olajtüzelésre való átállása növeli a levegő szennyezettségét, elmondta: a gázkorlátozást a főváros szmogriadó-rendeleténél magasabb szintű jogszabályok írják elő. Ilyenkor az összlakossági szempontokat kell elsősorban figyelembe venni. Ebben a hideg időben az az elsődleges cél, hogy biztosítsák a lakások fűtését, melegvízellátását. Önkorlátozásra a levegőtisztaság érdekében szükség van, ezért fontos, hogy minél többen vegyék igénybe autójuk helyett a tömegközlekedési járműveket.

Bakonyi Tibor, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója egyebek közt arra hívta fel a figyelmet: a takarékosabb gázfelhasználás hozzájárul ahhoz, hogy minél hosszabb ideig tudjon biztonságosan működni a főváros, az ország. Hozzátette, hogy több hétre jelentős tartalékaik vannak, az ellátás biztonsága jelenleg maximális.

Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy Budapesten a távhőellátást már döntően olajtüzeléssel biztosítják az erőművek. Hozzátette, hogy szükség esetén a távhőszolgáltatás terén a főváros főjegyzője rendelhet el korlátozást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását