2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar motívumokat nézegethet Obama evés közben

Magyarországon tervezték és festették annak a két új porcelánkészletnek az egyikét, amelyet az amerikai elnök washingtoni rezidenciáján, a Fehér Házban fognak használni az elkövetkező években.
2009. január 8. csütörtök 07:20 - Hírextra
A first lady, Laura Bush szerdán mutatta be a sajtónak azt a két csillagászati összegbe kerülő étkészletet, amelyet még korábban ő rendelt meg, de csak most, férje mandátumának lejárta előtt két héttel készült el.

A Fehér Ház egyik új hivatalos - aranyszegélyes, kosármintás, 320 személyes - porcelánkészlete 493 ezer dollárba (96,6 millió forint) került. A másik, 74 ezer dolláros (14,3 millió forint), 70 személyes készletet a Fehér Ház parkjának Magnólia fái ihlették, a porcelán díszítését a magyar származású Anna Weatherley festőművész magyarországi műhelyében tervezték és festették. A tányérokat díszítő pillangó- és bogármintákat a Fehér Ház kertjének fáin látható pillangók és bogarak ihlették.

A Washington közelében élő Anna Weatherley Magyarországon született, édesanyjával évtizedekkel ezelőtt elmenekült a kommunizmus elől, de a 90-es évek elején Budapesten porcelánfestő stúdiót alapított. Laura Bush azt mondta, hogy Weatherley élete igazi amerikai sikertörténet. "Felnőttként vándorolt ki az Egyesült Államokba, és magával hozta azt az ügyességet, amelyet a magyar porcelánokról mindannyian ismerünk" - mondta George Bush felesége, hangsúlyozva, hogy a különböző magyar porcelántermékeket sokan ismerik Amerikában.

Laura Bush elmondta, hogy reményei szerint az új elnök és családja örömmel fogja majd használni mindkét készletet a Fehér Házba látogató államfők, vendégek, barátok fogadásakor. Az első készletet nagyobb rendezvényekre, míg a másodikat, a Magnóli-mintásat családi vacsorákra és kisebb összejövetelekre szánta. A magyar festésű készletet már használták a napokban, amikor Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Fehér Ház vendége volt.

A first lady kifejtette: tisztában volt azzal, hogy a korábbi elnökfeleségeket bírálták, amiért drága étkészleteket rendeltek, de a mostani kollekciókat egy magánalapítvány finanszírozta, és a megrendeléseket két amerikai cég, a Lenox Inc. és a Pickard China kapta. Hozzátette, amikor a készítésük elkezdődött, még a gazdaság is sokkal jobb helyzetben volt. Megjegyezte, hogy a fehér házi étkészleteket nem lehet boltban kapni, a rendelések, a minták egyediek.

Röviddel a Fehér Házból való távozása előtt az előző first lady, Hillary Clinton is bemutatott egy új porcelánkészletet; jelenleg azt, valamint a korábban, Nancy Reagan megrendelésére készült, legendásan drága készletet használják. Laura Bush elmondta, azért volt szükség új készletekre, mert a korábbiak a törések miatt megfogyatkoztak, és fel kell készülni a nagyobb eseményekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását