2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hihetetlen, a csajok mindent a szexért

A Japán fiatalok, tízen és húszon évesek egy sajátságos divatirányzatot teremtettek meg maguknak, mely bővelkedik az eredetiségben, és a kreativitásban. Több évtizede hódít ez a stílus a szigetországban, melynek különböző irányzatai meghatározó részét kép
2009. január 10. szombat 18:09 - Kővári Adrienn
A „Harajuku Girls” kifejezést az angol nyelvű média teremtette meg, hogy könnyebben leírhassák ezeknek a fiataloknak az öltözködési stílusát, emellett, hogy nevet adjanak ennek a divatirányzatnak, ami az azonos elnevezésű Harajuku negyedből indult ki. Ez a körzet Shinjuku és Shibuya között található Tokyoban, innen indult ki ez a jellegzetes stílus irányzat. Maga ez a negyed nagyon népszerű és közkedvelt, sokan ezt tartják Tokyo divat központjának, rengeteg üzlet található itt, ahol gothic lolita, rockabilly, hip-hop vagy punk ruhákat, kiegészítőket lehet vásárolni, de olyan nagynevű márkák is megtelepedtek itt, mint például a Louis Vuitton, a Chanel vagy a Prada.
A harajuku leginkább egy utcai divatirányzat, ami főleg Japán fiatalok körében hódit, de egyre népszerűbb külföldön is, vagy akár kis hazánkban.

A lányok rengeteg szubkultúrát különböztetnek meg öltözködési szokásaikkal ilyen a gothic lolita, a ganguro, a gyaru vagy a decora.

Gothic Lolita vagy más néven Gothloli

A Rokokó és Viktoriánus ruhák ihlették, az ilyen stílusú lányok leginkább a régi viktoriánus gyerekekre és a porcelán babákra hasonlítanak. A ruhákat a fekete szín jellemzi, amit fehérrel lehet kombinálni, ritkább esetekben rózsaszínnel vagy pirossal is, de ez inkább az amerikai fiatalokra jellemző. Az 1970-es években indult hódító útjára a lolita stílus, amikor is rengeteg üzlet nyílt, még Kanadában is, amik fodros, abroncsos ruhákat árultak.

Még, ha nagyrészt a fekete a domináns szín, akkor is, maguk a ruhák és kiegészítők széles palettát vonultatnak fel. A 20-as éveikben járó nők előszeretettel viselnek nőiesebb arisztokratikusabb ruhákat. Ezek nagy része földig érő szoknyákból és fűzős felső részekből állnak. A fiatalabbaknál közkedveltebb a térdig érő szoknya, melyhez harisnyákat, térd zoknikat lehet felvenni. Elengedhetetlenek a kellékek ennél a divat irányzatnál, fontos a csipkés esernyő, fejpánt, vagy a picike cilinder, melyet a fej egyik oldalán kell viselni. A plüss állatok is stílusteremtők, de ez már mindenképp a tinédzserekre jellemző. A különféle masnik, szalagok is elengedhetetlenek, de a csipkés kesztyű is lényeges.

A gothloli stílus még mindig nem elégszik meg ennyivel, különféle alstílusokat lehet megkülönböztetni. Az egyik legmegdöbbentőbb a groteszk lolita, őket sokszor véres kosztümökben látjuk, különféle kötésekkel, mű sebekkel a testükön.

Gyaru

Az angol gal szóból származik, mely csajszit jelent. A név eredetileg egy a 70-es években piacra dobott farmer márkától származik, melyet gals-nak hívtak. Szlogenje úgy hangzott, hogy „Képtelen vagyok férfiak nélkül élni.” Ez az irányzat is rengeteg mindent termelt ki magából, manapság az egyik legdivatosabb stílus a 20-as éveikben járó nők között a Ganguro. 2000-ben lett nagyon népszerű, azóta Shibuya és Ikebukuro a ganguro divat központja Tokyoban, bár valójában már a 90-es évektől létezik.

Külső ismertető jegye a napbarnított bőr és a kiszőkített haj. Ez lehet világos barna, de egészen elmehet a már-már ezüstös szín felé is. Fontos a műszempilla és a fekete tus, mellyel kihúzzák szemeiket, de szemhéjukat és szájukat nagyon világosra festik, közkedveltek a gyöngyházszínek. Általában miniszoknyákat hordanak, kedvelik a színes, lakk ruhákat, és a magas sarkú cipőket, ezek adják meg a gangurok végső kinézetét. Elengedhetetlenek a karkötők, nyakláncok és gyűrűk. Leginkább a napbarnított Kaliforniai lányokra akarnak hasonlítani, ami azért is érdekes, mert a japán nők hófehér bőrrel és fekete hajjal vannak megáldva.

Sokszor az emberek gyerekesnek és lázadónak tartják őket. Ez általában egy támadás a japán társadalmi szokások ellen, kísérlet az egyéniség, az önkifejezés és a szabadság megteremtésére. Ellenszegülnek a szabályoknak, akár már az iskolában is. Szándékosan az igazi gangurok szembe szálnak a tradicionális szépségideállal, ezek miatt a Japán média negatív képet fest róluk. Ennek ellenére ebből a gyerekes viselkedésből sokszor előnyük származik akár a munkahelyeken, akár a házasságban, szerelemben.

Decora

Ezt az egyedi stílust a rengeteg harsány szín jellemzi, a különféle kiegészítők, amiket a fiatal lányok magukra aggathatnak. Tetőtől talpig zörögnek a nyakláncok, karkötők, rengeteg csatot kell a hajba tűzni. Maga a szó a dekoráció szóból ered, nem véletlenül. Ezek mellett elmaradhatatlan kellékek a műanyag játékok is. Sokan azt hihetik első látásra, hogy a decorák mindenféle zürgő műanyag kelléket magukra aggattak, de valójában minden meg van komponálva, és nagyon is nehéz őket le utánozni.

Ez az egész harajuku divatra jellemző. A ruhák, kiegészítők precízen összeválogatott termékek, az anyagok első osztályúak. A rengeteg üzlettől eltekintve, amik ontják magukból a szebbnél-szebb kollekciókat, nagyon sokan a saját kreációkra esküsznek, ezért is mondható erre a divatirányzatra, hogy nagyon friss és kreatív.

Még Gwen Stefanit is megihlette, ugyanis háttértáncosai mind-mind harajukus lányok. Annyira megszerette ezt a stílust, hogy Harajuku Lovers néven divatmárkát hozott létre, s már nemcsak ruhákat, hanem parfümöket is piacra dobott.

Bár a legextrémebb irányzatok képviselői csak hétvégenként bújnak a különös kosztümökbe, ilyenkor szoktak felvonulni Harajuku negyedében, létrehozva ezzel egy nyilvános divatbemutatót. Ez inkább a goth lolikra jellemző, ők azért mégsem közlekednek minden nap abroncsos, fűzős ruhakölteményekben, de a decorákra, gangurokra már a hétköznapok is jellemzőek. Többségüknél ez tényleg egy életstílus, s nemcsak egy divathóbort.

A négy irányzat a legnépszerűbb a harajuku divaton belül, mindegyiknek meg van a saját varázsa, megvannak a képviselői. Egyértelműen a goth lolita a legkülönösebb, mert elképesztő ruhaköltemények jellemzik, a decorára a színek a jellemzők. Míg ez a kettő inkább a tizenévesek között népszerű, addig a ganguro a húszas éveikben járó nők körében hódít. Ezek mind olyan irányzatok, amik sosem alszanak, éjjel-nappal mozgásban tartja őket a kreativitás. Oldalakat lehetne még róluk írni, és a tokyoi színes divat kavalkádról, hiszen ez egy gigantikus, ámde üdítő színfoltja a világ divatpalettájának.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását