2024. április 25. - Márk

Fogyjon keleti kényelemmel!

Dr. Chen Zhen a Közép-Európai Kínai Orvosi és Gyógyszerészeti Közhasznú Egyesület Elnöke, valamint a Debreceni Orvostudományi Egyetem professzora nyújt hasznos tanácsokat az egészséges táplálkozásról a téli hónapok alatt. Arról faggattuk őt, hogy miként a
2009. január 11. vasárnap 09:21 - Kővári Adrienn
Mit ajánl az ünnep alatt felszedett plusz kilók eltűntetésére?

A hagyományos kínai orvoslás (TCM) a drasztikus fogyókúra helyett a mértékletességet és a természetes módszerek alkalmazását javasolja. Az ünnep után felszedett plusz kilók eltűntetésére különösen hatékonyak a keserű ételek, mint például a keserű dinnye, a balzsam körte vagy a charantea fogyasztása. Ebben az időszakban a rostban gazdag italok is segítségünkre lehetnek, mint például a szűztea, mely jótékony hatással van a szervezetre. A szűzteában található zöldtea serkenti a zsíranyagcserét, segítheti a zsírsavak lebontását, valamint hozzájárulhat a vér normál koleszterin szintjének megőrzéséhez. A kívánatos testsúly visszaszerzéséhez fontos a testmozgás is. Ilyenkor sokat, de mértékkel kell mozogni.

Hogyan lehet a felmerülő emésztési problémákat a leghatékonyabban kezelni?

A zsíros, nehéz ételek fogyasztásából fakadó emésztőrendszeri zavarok ellen leghatékonyabb a természetes tisztítókúra. Az előbb említett szűztea például kitűnően elősegíti az emésztőrendszer kitisztulását, megkönnyebbülését. Sokaknak problémát jelenthet a túlzott gyomorsavtermelés is, amire kiválóan alkalmazható a galagonya gyümölcs, nyersen vagy teaként fogyasztva. Továbbá a sok zöldség, gyümölcs, könnyű ételek, levesek, rizskása és forró tea fogyasztása is jótékony hatást fejt ki a nehéz, hideg ételek által megterhelt gyomorra.

Hogyan lehet megkönnyíteni az átállást az ünnepekről a munkakezdésre?

Az általában pihenéssel töltött ünnepi időszak után a szervezet számára megterhelő a visszazökkenés a dolgos hétköznapok világába. A hírtelen megváltozott életritmushoz történő alkalmazkodáshoz idő kell. A fellépő stressz csökkenthető friss oxigén bevitelével, hosszú sétákkal, úszással. Az egészséges mozgás és a gyógyfürdők elősegítik a relaxációt, de figyelni kell arra is, hogy alvásunk pihentető legyen, ehhez járul hozzá például az eleuthero ginseng és a B vitamin készítmények (pl: B-Max tabletta).

Mit ajánl azoknak, akik nehezen viselik a korán kelést és álmatagon kezdik a munkát?

A zöld tea kiválóan serkenti a szellemi teljesítő- és koncentráló képességet, és csökkenti a fáradságérzetet, mivel a benne található koffein fokozatosan szívódik fel a bélben, így órákon át egyenletesen fejti ki hatását. Mindezt káros mellékhatások nélkül teszi, nem okoz gyomorbajt, ingerlékenységet, heves szívdobogást, vagy magas vérnyomást, mint a kávé koffeinje, mely közvetlenül a gyomorban, lökésszerűen szívódik fel. Tanácsos időt szakítani a friss, zöld tea elkészítésére. Minimum 10 percig kell áztatni egy csészében, és már is fogyasztható, így még egészségesebb, és nyugodtan lehet belőle többet is fogyasztani.

Mivel lehet a stresszt vagy a téli depressziót kezelni?

A stressz kiválóan enyhíthető egészséges mozgással, úszással, hosszú sétákkal. Ugyanakkor az emésztési zavarok megszűntetése mellett a téli szürkébb lelkiállapot leküzdésében segítségünkre lehetnek a forró levesek is. Ajánlatos még, ha sok gyümölcsöt, könnyű meleg ételeket, rizskását és forró teát is rendszeresen fogyasztunk.

Mi a véleménye a magyarok étkezési szokásairól? Rosszul táplálkozunk?

A régi korok igényeit teljes mértékben kielégítette a hagyományos magyar konyha a fűszeres, zsíros ételeivel. Akkor még az átlag ember többet mozgott, több fizikai munkát végzett, így nem okozott problémát, sőt szükség is volt az energia dús, nehéz ételekre. Azonban a modern ember sajnos nem mozog eleget, ezért a zsíros ételek gyakori fogyasztása problémákhoz vezethet. Az embereknek többet kellene főzniük, hogy meleg, főtt ételeket fogyasszanak. Mi válogathatjuk meg az alapanyagokat, és fontos, hogy sokszor fogyasszunk, friss és forró leveseket.

Mennyiben találja másnak a magyar és a kínai orvoslást?

A nyugati és a keleti gyógymódok alapvetően különböznek egymástól. A hagyományos kínai orvoslás a betegségek megelőzésére helyezi a hangsúlyt, az embert egységes egészként kezeli (holisztikus szemlélet), együttesen vizsgálja a testi és lelki tüneteket. A nyugati orvoslásban ugyanakkor maga a betegség és a gyógyszerek kerülnek előtérbe (tünetkezelés). A TCM az emberre, mint a világegyetem részére tekint és ennek tükrében vizsgálja a gyógynövényekkel való kapcsolatát, valamint megfigyeli a beteg társadalmi és lelki viszonyait is. Ez a mindenre kiterjedő felmérés eredményezi a lehető legcélzottabb gyógymódot, ráadásul a TCM által használt gyógyszerek rendkívül ritkán okoznak mellékhatást.

Miket javasolna hajhullás, fejfájás, túlsúly ellen? Milyen kínai praktikák léteznek ezekre a problémákra?

A hajhullás, fejfájás, túlsúly tulajdonképpen modern civilizációs betegségek. Sokféle okai lehetnek ezeknek a problémáknak, de a legfontosabb, hogy a saját testi-lelki állapotát tartsa egyensúlyban az ember. Ez nagyon jó eredményeket hozhat, de nincsen csodaszer, amely mindenkinek egyformán jó lenne, ezért kell megtalálni a probléma okát és azt kezelni a tünet helyett.

Tudna néhány ősi kínai receptet javasolni erre a vitaminszegény időszakra?

Vitaminszegény időszakban célszerű fogyasztani olyan ételeket, melyekben természetes módon vannak jelen a vitaminok. A B vitamin pótolható kölessel, barna rizzsel, vörös babbal, kukoricával, ezek a rost bevitelünkre is jótékony hatással vannak. C vitamint alma, káposzta, galagonya, csipkebogyó, vagy c vitamin tabletták fogyasztásával is pótolhatunk. Fontos a kellő vasmennyiség a szervezetben, ezért ajánlatos olyan ételeket enni, amiknek magas a vastartalma. Ilyen például a fafül gomba, a shiitake gomba, vagy a jujuba. Az A és D vitaminhoz könnyű hozzájutni a halételekből, de aki nem szereti a halat, az pótolhatja az értékes vitaminokat például halolaj kapszulák segítségével.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását