2024. április 20. - Tivadar

A flörtölés kényszere

A női nemi hormonok magas szintje flörtölésre és hűtlenkedésre késztetheti a fiatal hölgyeket, a magas ösztradiolszint ugyanis megszépíti őket önmaguk és mások szemében - derítették ki amerikai kutatók.
2009. január 14. szerda 20:18 - Hírextra
Kristina Durante, az austini Texasi Egyetem pszichológusa kollégáival vizsgálataiba 52 olyan diáklányt vont be, akik nem szedtek hormonális fogamzásgátlót. Az önkéntesek kora 17 és 30 év között volt.

A résztvevők mindegyikénél két alkalommal állapították meg az egyik tüszőhormon, az ösztradiol szintjét a vérben, követve a szervezetükben a peteérési ciklussal lejátszódó hormonális változásokat. A lányokat kifagatták korábbi és jelenlegi kapcsolataikról, s arra kérték, hogy becsüljék meg saját vonzerejüket. Teljesalakú fotóikat értékeltették két diákkal és hét diáklánnyal.

"A magas ösztradiolszintű nők vonzóbbnak ítélték meg magukat, s ennek megfelelően cselekedtek: esetükben nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy kikacsintanak partnerkapcsolatukból, flörtölnek, csókolóznak, vagy akár kapcsolatot is létesítenek más férfiakkal" - emelte ki Kristina Durante.
Magyarázata szerint az ösztradiol - a fő humán ösztrogén hormon - kulcsfontosságú szerepet játszik a női nemi és reproduktív funkciókban, magasabb szintje magasabb fertilitásról (termékenységről) árulkodik.

"Az igen fertilis nők nehezebben elégednek meg állandó partnerükkel, s erős késztetést éreznek, hogy idegen, s vonzóbb férfiakkal ismerkedjenek" - írták a texasi kutatók tanulmányukban, amely a brit Királyi Társaság Biology Letters című lapjában látott napvilágot.

A magasabb hormonszint vonzóbbá tette a nőket a férfiak szemében, s így nagyobb kísértésnek voltak kitéve.

A hormon magas szintje egyébként inkább a tartós kapcsolatoknak, mint az egyéjszakás kalandoknak kedvezett, a pszichológus szerint ezek a nők a "sorozatos monogámiában" élnek.
A texasi kutatások eredményei egybecsengenek más vizsgálatokkal, amelyek szerint a hormonok egyaránt befolyásolják a férfiak és a nők viselkedését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását