2024. április 19. - Emma

Dicsérték a magyar porcelánt

A washingtoni Fehér Ház magyar festésű porcelánkészletének tervezőjét, a magyar származású Anna Weatherleyt méltatta csütörtöki számában a The Washington Post. A napilap úgy fogalmazott, hogy Weatherley történelmet írt, hiszen a kézi festésű készlet az el
2009. január 15. csütörtök 21:45 - Hírextra
Az amerikai Pickard China vállalat által készített porcelántányérokra a Magnólia-mintákat Budapesten festették rá Weatherley műhelyének művészei. A first lady, Laura Bush múlt héten mutatta be a sajtónak egy másik mellett ezt az új, általa rendelt készletet is. A 74 ezer dolláros (14,3 millió forint), 70 személyes készletet a Fehér Ház parkjának magnóliafái ihlették, és a Fehér Ház családi étkezőjében fogják használni.

A lap felidézte: Laura Bush igazi amerikai sikertörténetnek nevezte a Washington melletti Arlingtonban már 40 éve élő és alkotó Anna Weatherley életét.

A Magyarországon született, egykor szüleivel a kommunizmus elől Nyugatra menekült művész kecses mintázatú porcelánjait 400 helyen árusítják Amerikában. A fehér házi megrendelés előtt is voltak híres munkái, egyszer például Anna Wintour, a Vogue magazin szerkesztője számára kreált egy pár vázát 18. századi stílusú körte-, meggy- és egresmintákkal, a vázák Diana hercegnőhöz kerültek. Tavaly egy virág- és lepkemintás ebédlőkészletet adományozott az elnöki vendégház, a Blair House számára. Ez utóbbi kapcsán azt mondta: "ez nagyon sokat jelentett nekem, nagyon örülök, hogy Amerikában lehetek és része lehetek Washingtonnak (...) megtisztelő, hogy elfogadták".

Anna Weatherley családjával Magyarországról Ausztráliába költözött az 1950-es években. Művészetet és tervezést tanult, az indiai, afganisztáni és távol-keleti kultúrák szerelmese lett. Jövendőbeni férjével, George Weatherleyvel, aki orvos, egy afganisztáni útja során találkozott; az 1960-as években költöztek Washington körzetébe.

A művész nemcsak porcelánfestéssel foglalkozott, pályája során mindig megújulásra törekedett. Korábban olyan kézi hímzésű asztalterítőket tervezett, amelyek Franciaországban készültek, ezenkívül szenvedélye volt a féldrágakövekből készült nyakláncok tervezése is. A 70-es, 80-es években divattervezőként volt ismert, kézzel festett sifon ruhákat többek között Lyndon Johnson elnök felesége, Lady Bird Johnson, valamint Elizabeth Taylor és Jane Fonda részére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását