2024. május 2. - Zsigmond

18 nagyjátékfilm a Szemlén

A 40. Magyar Filmszemle versenyprogramjában 18 nagyjátékfilm szerepel, ebből 1 külföldi, 6 pedig elsőfilmes rendező munkája. Az alkotások között van vígjáték, dráma és krimi; akad köztük olyan, amelyet már láthatott a közönség, de többségük a szemlén debü
2009. január 28. szerda 07:35 - Hírextra
Az elsőfilmes amerikai Daniel Young rendezte a Pinprick című thrillert, amelynek tinédzser lány főhőse egy férfit rejteget a szekrényében. A film főszerepeiben Nagy Ervin, Rachel Blake és Laura Greenwood látható.

Pater Sparrow a rendezője az 1 című, Mucsi Zoltán, Sinkó László, Mácsai Pál és Haumann Máté főszereplésével készült kísérleti filmnek. Verebes István fiának első nagyjátékfilmje Stanislaw Lem Az emberiség egy perce című novellája alapján készült. A történetben egy könyvesbolt összes kötete átváltozik az emberiség egy percét leíró, 1 című könyvvé, beindítva a paranormális tevékenységekre szakosodott rendőri ügyosztály nyomozását.

Szintén első nagyjátékfilmjével mutatkozik be Nagy Viktor Oszkár, az Apaföld című mozi rendezője. A Derzsi János, Ravasz Tamás és Nagy Andrea főszereplésével készült film egy börtönből szabadult férfi és fia kapcsolatáról szól.

Szajki Péter első nagyjátékfilmje az Intim fejlövés. A Szabó Győző, Nagy Zsolt, Gáspár Tibor, Gáspár Kata főszereplésével készült film négy olyan - a szexualitáshoz más-más módon álló - férfiról szól, akik egy nehéz nap után ugyanabban a nightclubban kötnek ki.

Keményffy Tamás első nagyjátékfilmje, a Mázli egy anyagi gondokkal küzdő apró faluban játszódik: a Lukács Andor játszotta főszereplő öngyilkossági kísérletekor rálel egy olajvezetékre, amelyet megfúrnak a helyiek, Kánaánná változtatva Ógyarmatot. Az októberben bemutatott szatíra további szerepeiben Gyuricza István, Lázár Kati, Kerekes Vica és Lorant Deutsch látható.

A nagyvárosi fiatalokról szóló Papírrepülők a Moszkva térből és a Zuhanórepülésből is ismert színész-rendező, Szabó Simon első nagyjátékfilmje.

Az elsőfilmes rendezők közé tartozik Mátyássy Áron is Utolsó idők című munkájával: a film 1997-ben a keleti határon játszódik, hősei az autószerelő Iván és fogyatékos nővére, Eszter. A lányt megerőszakolják, a rendőrség gyorsan és eredménytelenül zárja le a nyomozást, a fiú pedig bosszút esküszik.
A közönség már láthatta Sas Tamás vígjátékát, a 9 és fél randit. A kiadója által randizásra kényszerített sztáríró kalandjairól szóló romantikus vígjáték főszerepeit Fenyő Iván, Kovács Patrícia, Hevér Gábor és Söptei Andrea játsszák.

Sopsits Árpád rendezte A hetedik kör című filmet, amely az elmúlt években Magyarországon megtörtént tragikus eseményekből építkezik. A történet a kamaszkorról szól, amikor szinte egyszerre ébred fel a szexuális és a halálvágy. A filmben a gyerekszínészek mellett Trill Zsolt, Csuja Imre, László Zsolt, Gáspár Sándor és Létay Dóra is feltűnik.

Vranik Roland rendező Adás című, sajátos hangulatú filmje három fiútestvér története egy szétesett világban, ahol egymást és önmagukat is túl kell élniük. A főszerepekben Hajduk Károly, Rátóti Zoltán, Terhes Sándor, Wéber Kata és Kerekes Éva látható.

A Juliette című film egy bolondokházába zárt lány és orvosa sajátos kapcsolatát mutatja be: ahogy egyre jobban megnyílnak egymás előtt, kérdésessé válik, hogy melyikük is szorul kezelésre. Szirtes András filmjének főszerepeit Érsek Obádovics Mercédesz és maga a rendező alakítja.
Goda Krisztina Kaméleon című filmje egy jóképű szélhámosról szól, aki abból él, hogy szeretetre éhes nőket hálóz be. Mikor megismerkedik egy gyönyörű és okos balerinával, az élete fenekestül felfordul. A Nagy Ervin, Hámori Gabriella, Trill Zsolt, Kulka János és Csányi Sándor főszereplésével készült filmet november óta játsszák a mozik.

A tavaly márciusban debütált, Majdnem szűz című film az idei szemle életműdíjasa, Bacsó Péter munkája, amely egy prostitúcióra kényszerített lány történetét meséli el. A főszerepekben Hujber Ferenc, Ubrankovics Júlia, Lázár Kati, Máté Gábor, Cserhalmi György, Pécsi Ildikó és Lukács Sándor látható.

Pálfi György legfrissebb alkotása, a Nem vagyok a barátod című kísérleti film az amatőr szereplők improvizációjából építkezik. A szerelmi sokszögeket bemutató nagyvárosi mozi kísérőfilmje egy óvodai kapcsolatokat bemutató kisfilm, a Nem leszek a barátod.

A Príma primavéra című film főhőse a Lukács Andor megformálta Gábor, aki gyermeki ártatlansággal éli mindennapjait, ám egy más által elkövetett, gyilkosságba torkolló bankrablás után menekülésre kényszerül oldalán egy huszonéves lánnyal. Edelényi János filmjében Vesela Kazakova, Djoko Rossich, Máthé Erzsi, Schubert Éva és Bezerédi Zoltán is látható.

Tímár Péter rendezte a Tréfa című filmet, amely egy felekezeti iskolában játszódik. A kollégiumba érkező új tornatanár megütközik a vallásos intézményben uralkodó liberális gondolkodásmódon és a gyerekek vadságán; egy napon azonban minden megváltozik. A film Lengyel Tamás és Váta Loránd főszereplésével készült.

Zsigmond Dezső valós eseményeken alapuló, Vadlány - Boszorkánykör című filmjében a gyerekgyilkosság ügyében nyomozó, Trill Zsolt alakította rendőrtisztre "rászakad" az öntörvényű, zárt csángó világ, melyben a bűnt is másképpen kezelik, mint a "modern kultúrákban".

A Valami Amerika 2-ben Tamás álmainak filmje megbukott, ám a fiúk váratlanul Alex nyomára bukkannak és megpróbálják visszaszerezni az elcsalt 60 milliót. Herendi Gábor decemberben bemutatott vígjátékában az első részből ismert Szabó Győző, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc, Szervét Tibor, Oroszlán Szonja és Ónodi Eszter mellett Tompos Kátya és Csuja Imre is feltűnik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását