2024. április 25. - Márk

Kibetűzték a tarka cirok genetikai kódját

Egy nemzetközi kutatócsoport megfejtette a tarka cirok génállományát, aminek jelentőségét az adja, hogy génjeinek felhasználásával később szárazságtűrő növényeket állíthatnak elő.
2009. január 29. csütörtök 15:35 - Hírextra
A tarka cirokot (Sorghum bicolor) Észak- és Kelet-Afrika, India és az Egyesült Államok száraz vidékein élelmi céllal, száláért, takarmányozásra, illetve tüzelőanyagként termesztik. A teljes cirokgenom meghatározását 2005-ben előzte meg a világ legfontosabb élelmiszernövénye, a rizs DNS-ének megfejtése. A kukorica és a szójabab örökítőanyagának vázlatos leírását 2008-ban tették közzé, és a búza, árpa, paradicsom, valamint a burgonya DNS-ének meghatározása is folyamatban van.

E növények genetikai állományának kibetűzése mögött az a cél áll, hogy olyan géneket találjanak, melyek lehetővé tennék a terméshozamok növelését és stressztűrő növényfajták létrehozását, ezáltal a világ egyre növekvő népességének élelmezését. Ha a kutatók megtalálják azokat a géneket, - például a most leírt tarka cirokban - melyek a növény szárazságtűréséért felelősek, akkor remény van rá, hogy akár hagyományos nemesítési eszközökkel, akár génszabászattal más növényekbe juttassák be azokat.

A tarka cirok projekt eredményéről Andrew Paterson kutatásvezető, a Georgia Egyetem munkatársa és csoportja a brit Nature tudományos magazin eheti számában közölt tanulmányt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását