2024. május 16. - Mózes, Botond

A szakma tiltakozik a válogatás kapcsán

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete (SZERZŐK) megütközéssel szemléli az Eurovíziós Dalverseny körüli eseményeket, a magyar induló kiválasztásának módját - erről a szervezet vezetője, Czutor Zoltán tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.
2009. február 5. csütörtök 15:58 - Hírextra
"Érthetetlen számunkra, hogy az Európa-szerte népszerű dalverseny nemzeti indulójának kiválasztását Magyarországon miért zárt ajtók mögött bonyolítják le. Az Eurovízió küldetése alapvetően a nemzetek közötti dalok versenyeztetése lenne, amely a közönség szórakoztatására hivatott" - áll a közleményben.

A Magyar Televízió (MTV) zsűrije - Szulák Andrea előadóművész, Lengyel Zsolt rendező, Szűts László, a MAHASZ elnökségi tagja, Gundel Takács Gábor műsorvezető és Harsányi Levente műsorvezető - szerdán úgy döntött, hogy Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésze képviseli Magyarországot a májusi moszkvai Eurovíziós Dalversenyen Pálvölgyi Géza Magányos csónak című dalával.

Erre azt követően került sor, hogy az MTV pályázatára jelentkezett 105 előadó közül eredetileg kiválasztott Mark (Zentai Márk) visszalépett a jelöléstől, miután kiderült: az általa énekelt Vigyen a szél című dal, a svéd Figge Boström szerzeménye korábban már hallható volt egy svéd televíziós műsorban, s így nem felel meg az eurovíziós szabályzatnak.

Czutor Zoltán a magyar válogatási módszerek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a zeneszerzők, szövegírók, előadóművészek, heteket, hónapokat dolgoztak a pályaművek elkészítésével, majd "a rangsorolást olyan zsűri végezte, amely vélhetően nem rendelkezett annyi idővel, hogy méltó módon véleményt alkothasson a szerzők alkotásairól".

A zsűri a több mint száz pályaművet a rendelkezésre álló információk szerint néhány óra alatt értékelte - tette hozzá. A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének kétsége van afelől is, hogy a zsűri kiválasztásánál a megfelelő szakmai elvek érvényesültek. A közleményben kiemelik: Magyarországot magyar szerzemény képviselje!

Kifogásolják továbbá, hogy mindez a közönség és a szakma teljes kizárásával történt, pedig a magyar közönségnek igénye és joga ezeket a szerzeményeket megismerni. "Kérjük az illetékeseket, hogy tegyék lehetővé a dalok megismerését és nyilvános bemutatását az Eurovíziós Dalverseny hírnevéhez méltó keretek között, akár utólag is" - írta Czutor Zoltán.

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete, a SZERZŐK tavaly novemberben alakult. A 41 tagot számláló egyesület elnöke a Belmondo zenekar frontembere, Czutor Zoltán, tag többek között Presser Gábor, Lovasi András, Pély Barnabás, Bolyki Balázs, Viktor Máté és Mester Tamás. A SZERZŐK legfontosabb célkitűzése a magyar szerzők műveinek népszerűsítése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását