2024. április 29. - Péter

Oscar-gála - percről percre: A gettó milliomos mindent vitt

Melyik lesz az idén a legjobb film? Kik kapják a filmszakma világviszonylatában legnagyobb elismerést jelentő arany szobrocskákat? Tartson a HírExtrával, és tudja meg elsőnek!
2009. február 23. hétfő 02:01 - Pásztor Balázs
(Előzetes információk a gáláról itt olvashatóak.)

A jelöltek


The Curious Case of Benjamin Button - Benjamin Button különleges élete: 13 jelölés

Az ember, aki aggastyánként születik és csecsemőként hal meg - vagyis visszafelé öregszik, ám lelke eközben „normális” idősíkban fejlődik. Az ötlet már maga megér egy díjat, Brad Pitet belerakni egy ilyen szerepbe pedig mindezt duplázza (ráadásul Pit meglepő sikerrel valósított meg a nem mindennapi feladatot, vagyis egy ilyen szerep eljátszását). Az Amerika kedvencének titulált film egyetlen hibája hogy nem használták elég erélyesen az ollót: több vágás, feszesebb keret nagyon dobott volna a film erején, ami így néha elúszik a részletekben, és az elnyújtott jelenetekben. Tessék megtanulni: a kevesebb néha több (ezen kívül az extra DVD-re is kell valamit pakolni).

Slumdog Millonnaire – Gettó milliomos: 10 Jelölés


Az év legnagyobb meglepetésnek és az India Bollywood filmgyár valódi bemutatkozásának tekinthető film sokak szerint a legesélyesebb, legjobb film jelöltjei közül, hisz sorra söpörte be különböző díjakat, köztük, az Oscar előfutárának tekintettett cannes-i első helyet. Az indiai Legyen ön is Milliomos!-t és az ország életét bemutató személyi dráma majd minden nézőjét ámulattal tölti el, így nem meglepő sem a jelölések mértéke, sem a filmet övező rajongás. (Bővebben itt olvashat róla.)

Milk: 8 jelölés

A cím senkit ne tévesszen meg: nem a tejről, hanem Amerika első, melegségét nyíltan felvállaló, emberjogi aktivistájáról szól, akit Harvey Milknek hívtak. A film a Slumdoghoz hasonlóan rengeteg díjat tudhat magáénak, nem véletlenül. Jól dolgozza fel Milk több mint húszévnyi élettörténetét, egészen 1978-as meggyilkolásáig. Sean Penn nem véletlenül lett a legjobb férfi főszereplőt megillető szoborra jelölve, és a Goodwill Huntingot jegyző Gus Van Sant is kitett magáért.

The Dark Knight – Batman: a sötét lovag: 8 jelölés

A Batman filmek újrafeldolgozásának hatalmas sikere van, ami az alkotások profizmusa, ötletessége, és színészi játéka miatt nem is meglepő. Még az újításokat következetesen elutasító réteget is meg tudták érinteni és a sorozat második része, a Sötét lovag, elődjét is túlszárnyalta. Mondhatnánk, hogy valahogy így kell(ene) Hollywoodban dolgozni, mert ez tényleg a filmgyártás egyik csúcsa - képregény adaptáció és újrafeldolgozás ide vagy oda. A távirányítót kidobó drabális néger alakja pedig sokunkban örök emlék marad.

Wall-E: 6 jelölés

Az aranyos kis robot, amely anélkül képes az emberi érzelem-arzenál teljes tárházát kifejezni, hogy beszélni tudna – biztos jelölt-befutó volt, már a megjelenése pillanatában. Az ehhez kanyarintott roppant ötletes, tanulságos és aranyos történet pedig garantálta azt, hogy minden más is rendben legyen. A film hosszú idő után egy olyan animációs alkotás, amely maradandót rakott le mind a filmtörténet asztalán, mind a nézők lelkében.

Frost/Nixon: 5 jelölés

A minden akciót nélkülöző, két elme harcára épülő, valós alapokon nyugvó film a színészi játékra, és a Watergate botrány hírére alapoz - nem is rosszul. A legrövidebb és legbotrányosabb elnöki karriert befutó Richard Nixon amerikai elnök lemondása után jó pár évvel interjút ad egy angol riporternek, ahol a vártakkal ellentétben nem csak az unalomig ismert tények hangzanak el ismét. Akit érdekel valamennyire az ügy, vagy kíváncsi két briliáns elme kamerák előtti harcára, annak mindenképpen ajánlott a film - kategóriáján belül az év legjobbja.

The Reader – A felolvasó: 5 jelölés

A felkavaró történetek általában elnyerik jutalmukat, és néha ez egy-egy Oscar szobrocska. Ha mindezt a már lejártnak tűnő, de még mindig embermilliókat megmozgató Náci ideológiával és azok szörnyűségeivel keverjük, akkor csak növeljük ennek az esélyét. Egy semmit sem sejtő, leendő ügyész viszonyba keveredik egy nála kétszer idősebb nővel, aki imádja, ha felolvas neki. Ám a hölgy egyszer csak eltűnik, és nyolc évvel később látja viszont - a náci bűnösöknek fenntartott vádlottak padján. A film a fiatal generáció szembenézését érzékelteti „szüleik bűneivel”, de a két személy lelki vívódását is kitűnően ábrázolja. A végén egy még sötétebb titokra is fény derül…

Changeling – Elcserélt életek: 3 jelölés

Clint Eastwood rendezőszékben, Angelina Joulie főszerepben: az elgondolás maga sztárfogásnak és katasztrófának hangzik, pedig egy roppant erős, abszolút nem hollywoodi alkotást sikerült kihozni a nem mindennapi kombinációból. Az ’30-as évek Amerikájában játszódó dráma egyetlen hiányossága a gyenge, erőtlen kezdés - ám húsz perc után annyira erősen passzíroz minket a székbe, hogy a film végéig megmukkanni sem tudunk. Az igaz történeten alapuló alkotás szerint egy anyának eltűnik a fia, és a rendőrség egy másik fiút hoz vissza, de hibájukat elkendőzve minden megtesznek azért, hogy az anyát rábírják: ez az ő fia. A tisztelendőt alakító színész hangsúlyozásának és jellemjátékának egyébként kijárt volna egy legjobb férfi-mellékszereplőnek járó Oscar-jelölés.

Revolutionary Road – A szabadság útjai: 3 jelölés

Leonardo Di Capriot és Kate Winsletet berakni egy filmbe házastársként; biztosan mozinézők milliónyit vonzó eredmény, ám kérdéses hogy egy aranyszobrocskára mennyire elegendő. Ezt Sam Mendes rendező próbálja biztosítani, aki az Amerikai szépséget is jegyzi, csakhogy nála a mérce az előbbi műnél van, és azt túllépni nem tartozik a lehetséges kategóriák körébe - most sem sikerült. A házaspár egyébként új otthonukba költözve elhatározza, hogy korántsem lesznek olyan elgyötört életű átlagemberek mint szomszédaik, ám mégis ott kötnek ki. Végül ezt megelégelve ismét költözni akarnak (ezúttal Párizsba), csakhogy az egyikük megpróbál mindent rendben tartani, addig a másik szabadulna. Nem egy rossz családi dráma, az alakítások és az 50-es évek hangulata is rendben van, de azért vannak jobbak a palettán.

Wrestler – A pankrátor: 2 jelölés

Az egyetlen szereplőre fókuszáló alkotásnak az eleje furcsa, a vége elkefélt, közepe viszont több mint tökéletes. Egy hatvanéves pankrátor küzd a korral - és amikor az idő győzedelmeskedik, megpróbálja romokba heverő életét rendbe rakni. A film nem csak az érdekes szakma rejtelmeibe és űzői lelkébe enged bepillantást, de remekül átadja az ebben mozgó karakter életvitelét is. A főszereplő játéka kifogástalan, azonban a történet lezárása egyrészt logikai gikszerek sokaságával hadakozik, másrészt annyi klisét tartalmaz, amennyit egy ilyen filmnek egyáltalán nem szabadna.

Wanted: 2 jelölés

Akciófilmek - a vígjátékokhoz hasonlóan - ritkán kerülnek az Oscar színpadára, de ha valaki szuperképességekkel és misztikummal teleszőtt, mégis bizonyos realitiy-elemeket alkalmazó alkotással rukkol elő, annak azért lehet esélye. Persze nem hátrány, ha az illető előtte letette a hasonló stílusú Éjszakai őrséget és Nappali őrséget az asztalra, és sikerült elcsípni hozzá, az akkor még némileg dögös Angelina Jouliet is. Bár nem ártott volna arra némi magyarázatot adni, hogy a kilőtt golyó miért kanyarodik.

Iron Man – Vasember:2 jelölés


Az egyik legjobbnak, és kétségkívül a leghumorosabbnak tartott képregény-adaptáció, amelybe bár ugyanúgy feltűnnek a második átgondolásra egyértelmű képtelenségek, mint a logikai gikszerek sorozata, de film van annyira jó, hogy ezekről elterelje a figyelmet, és még az is jól szórakozzon, akinek kedves a realitás. A színészi játék erős, a poénok ütnek, és talán az első film, ahol a titkárnőt sikerült estélyiben sokkal szexisebbnek megalkotni, mint az eredeti mivoltában volt.

Két díjra jelölték még a Hercegnőt (the Duchess) és a Fagyott folyót (Frozen River) is. A rengeteg egyéni jelölt között helyett kapott a legrosszabb magyar címfordítást „elnyerő”, ám egyébként briliáns Erőszakik (In Brudges) és meglepően furcsa, de ütős szatíra, a Trópusi Vihar (Tropic Thunder) is.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását