2024. április 28. - Valéria

Bajban a meddő férfiak?

A meddő férfiak esetében háromszor nagyobb a hererák kialakulásának kockázata, mint termékeny társaiknál - jelentették be amerikai tudósok.
2009. február 24. kedd 19:40 - HírExtra
A felfedezés azt sejteti, hogy mindkét problémának azonos a forrása: hibák lehetnek abban, ahogy a szervezet próbálja kijavítani a genetikai károsodást vagy a környezeti hatásokat. Míg európai kutatások már találtak összefüggést a meddőség és a hererák között, addig az Egyesült Államokban ez volt az eddigi legátfogóbb kutatás, amely több mint 22 ezer kaliforniai férfit vizsgált - közölték a kutatók az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban.

A kutatásban részt vevő férfiakat meddőségi központokban kezelték. A meddőnek bizonyult férfiak között 2,8-szor volt magasabb a hererák kialakulásának veszélye, mint az átlagnépesség körében - mutatták ki a szakemberek.

Thomas Walsh, aki még a Kaliforniai Egyetem munkatársaként vezette a kutatást, elmondta: nem hiszi, hogy a meddőségi kezelés volt a probléma gyökere. A férfiakon nem végeznek műtétet és nem kapnak gyógyszert a meddőségre. Korábbi kutatások azt valószínűsítik, hogy a férfi meddőség számos változata a hibás DNS-sel függ össze, amely felelős a daganatok kifejlődéséért is. Más kutatások a genetikai és a környezeti tényezők kölcsönhatását is feltételezik.

A kutatók szerint az utóbbi 30-50 évben, különösen a skandináv országokban, észrevehetően és folyamatosan nőtt a csírasejt-típusú heredaganatok száma.

Ugyanebben az időszakban bizonyítottan romlott az ondósejtek minősége és a nemzőképesség az iparosodott országokban. Még nem világos, hogy a két jelenség független vagy kapcsolatban állnak egymással - írták az amerikai tudósok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását