2024. május 6. - Ivett, Frida

Meg kell védeni a bejglit és a dobost?

Üzleteiket saját védjeggyel, a bejglit és a dobos tortát pedig az élelmiszerkönyvben rögzített előírásokkal védenék meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai.
2009. február 24. kedd 20:40 - HírExtra
A még mindig nemzeti iparnak számító, vagyis többnyire külföldi résztvevők nélkül működő hazai cukrászipar legnagyobb konkurensei a nagy áruházláncok. A magas színvonal megőrzése és a valódi cukrászkészítmények védelme érdekében - a sokszor "takarmányszint közeli minőségű" áruházi termékek ellenében - idén védjeggyel látják el a szakmai testület tagjainak üzleteit - mondta Pataki János elnök az MTI-nek a testülelet zalakarosi éves közgyűlésén.

A több mint 400 tagot számláló érdekvédelmi szervezet a karácsonyi szezonra a bejgli, valamint a jövőre 125 éves dobos torta minőségi védelmét is célul tűzte ki. Az élelmiszerkönyvben kívánják rögzíteni az elkészítésükhöz szükséges összetevőket és elvárásokat, így elkerülhetők lennének, hogy "bejgli nevű pótsütemények" kerüljenek forgalomba a tartalmas és minőségi készítmények helyett.

Pataki János szerint a gazdasági válságot a cukrász szakmában egyelőre nem lehet számokkal kifejezni, de érzik a fogyasztás szűkülését, ezért keresik azokat a technikákat, amelyekkel ezt meg lehet állítani. Elbocsátásokkal, üzletbezárásokkal nem oldódik meg a helyzet, de ha valaki képes innovációra, megújulásra, új piacok keresésére és új termékek bevezetésére, be tudja hozni a vendégeket az üzletbe, vagy legalább meg tudja tartani eddigi vásárlóit.

Nagy problémának tartja ugyanakkor, hogy nincs egyetlen adatuk sem arról, valójában hány cukrász dolgozik Magyarországon. Sem a szakmai statisztikák, sem a hatóságok nem rendelkeznek információkkal, ezért azt tervezik, hogy felmérést készítenek a szakmai adatokról.

A szakoktatás terén is változásokat szorgalmaznak, a cukrászmester például a jelenleg az országban működő mintegy 80 cukrászképző hely felét bezáratná, mert számos helyen nagyon alacsony szintű az oktatás színvonala és az oktatók képzettsége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását