2024. május 6. - Ivett, Frida

Barátunk a fogorvos

Óvodáskorban kell elkezdeni a fogorvoshoz járást, hogy a gyerek megismerkedhessen a rendelővel, az orvossal, a különféle eszközökkel; így "baráti" környezetbe kerül, s ha bármilyen beavatkozás szükséges, már nem fog félni - hangsúlyozta Kámán Attila fogo
2009. március 2. hétfő 20:25 - HírExtra
Nem mindegy, hogy a gyerekre két-három perc jut a rendelőintézetben, az iskolai fogászaton, avagy elegendő időt, 20-30 percet is rászán a fogorvos a tájékoztatásra, ismerkedésre. A szülők azért viszik magánrendelőkbe a gyereküket, mert ott jóval nagyobb a páciensre fordított idő.

A szülő másik lényeges feladata, hogy a helyes fogtisztítási technikára megtanítsa gyerekét, de a szakorvos is megmutatja, milyen módon kell megfelelően ápolni a fogakat - tette hozzá. Az Implantcenter felmérése szerint a helyes fogtisztítás folyamatát még mindig kevesen ismerik és tartják be, a magyar fogápolási kultúra nem túl jó.

A mai harmincas, negyvenes korosztályt még beterelték az állami rendelőkbe, s az ott szerzett rossz tapasztalatok miatt a mai napig félnek a fogorvostól. A felmérések azt mutatják, hogy inkább a nők járnak fogászati szűrésre, jobban adnak külső megjelenésükre, a szép mosolyra, s ennek érdekében legyőzik rettegésüket.

Kámán Attila tájékoztatása szerint a húszas-negyvenes menedzserrétegnél hatvan-hetven százalékban a hölgyek járnak fogorvoshoz; az esztétikai kezeléseknek, a többi között a fogfehérítésnek most lesz igazán nagy jelentősége, mivel a cégek válogatni fognak, s a jobb megjelenésű munkatársat fogják választani.

A mai huszonévesek fogazata rendben van, az eredmény szépen közelít az európai adatokhoz; az ötven felettieknek azonban átlagosan 12 foguk hiányzik - emelte ki Kámán Attila. Felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára, valamint arra a tényre, hogy sokkal kevesebb pénzbe kerül egy-egy fogtömést megcsináltatni, mint az elhanyagolt fogakat később rendbe hozatni.

Az adatok azt mutatják, hogy a leggyakoribb panaszok, amelyekkel szakorvoshoz fordulnak az érintettek a fogtömés és foghúzás mellett az implantáció, fogfehérítés és szájhigiéniás kezelések.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását