2024. április 19. - Emma

A szerepjáték segít a kapcsolatban és a szexben is

Gyakori probléma, hogy egy párkapcsolatban nem beszélgetnek eleget az emberek. Hogy ez ellen tegyünk is valamit, szakértőkhöz fordultunk.
2009. március 8. vasárnap 08:59 - Kővári Adrienn
Baktay Zelka és Baktay Miklós
Pszichológusok, pár-, és családterapeuták, akik igyekeznek megoldani az emberiség kisebb-nagyobb problémáit. Kidolgoztak egy nagyon érdekes módszert, a szerepjátszást, ami segítséget nyújthat az ismerkedésben, és később a kapcsolatban is. Ezenkívül foglalkoznak még hangulatingadozásokkal, alvásproblémákkal, az önértékelés javításával, karrierépítéssel, vagy akár pszichoplasztikával is.
Sokan szenvednek – nők, férfiak egyaránt attól, hogy nem képesek fesztelenül kommunikálni másokkal. Ez a párkapcsolatra is képes rányomni a bélyegét. Nagyon sok esetben ez odavezet, hogy az ember nem mer kezdeményezni, vagy a meglévő párkapcsolatában nem tud érvényesülni, ennek sok esetben egy boldogtalan kapcsolat lehet az eredménye, ami esetleg szakításhoz is vezethet. Pedig senki sem szeretne egyedül maradni.

Mit tegyünk, amikor nem merjük megszólítani vágyaink tárgyát?

Elsősorban a visszautasítástól félünk, ettől az érzéstől a gyomrunkban már oda sem merünk menni az illetőhöz. Amikor a számunkra kedvelt ember visszautasít minket, akár kedvesen is, az egy támadás a saját lényünk, személyiségünk ellen – amit valljuk be, senki sem tud könnyen elviselni. Önbizalmunk ilyen esetben nagyot zuhanhat, és magabiztosságunk is meginoghat. Erre a súlyos problémára a Baktay házaspárnak van egy jól kidolgozott módszere. Ez a szerepjátszás, amit olyan fiataloknál alkalmaznak, akik abszolút nem mernek kezdeményezni.

Játsszunk szerepet!

Felölteni egy szerepet mindig is izgalmas dolognak számított. Vicces dolog eljátszadozni, hogy milyen érzés lenne, ha egy kedvelt karakterünk személyiségét vennénk fel. Érdekes, azt meg kell hagyni. Az olyan helyzetekben, amikor nem érezzük magunkat teljesen magabiztosnak, egyszerűbbnek tűnik úgymond valaki mást alakítani. Ha képesek vagyunk teljesen azonosulni a felvett személyiséggel, akkor az adott, valós szituációban is könnyebben fogunk mozgolódni. Bátrabbak vagyunk, mivel a visszajelzések nem minket érnek, hanem a szerepet, így a saját személyiségünk nem fog sérülni. Könnyebben leperegnek rólunk a visszautasítás tüskés szilánkjai.

A szerepbe helyezés nagyon egyszerű. Baktayék terápiájának megvan a pontos menete. Előbb gondolatban, majd a valóságban is megalkotnak egy karaktert. Lényeges, hogy saját személyiségünktől erősen eltérjen. Viselkedésben, érdeklődésben, és a külsőségekben is. Fontos, hogy olyan részletekre is ügyeljünk, mint a beszédstílus, az életkörülmények. Ha ez kész van, akkor már csak bele kell bújni, és ezzel a karakterrel kell ismerkedni, kommunikálni másokkal.

Előnye és hátránya a szerepjátéknak

Az egyik legnagyobb pozitívum az egészben, hogy az illető megtapasztalhatja, hogy mennyire másképp képesek az emberek reagálni egymásra. Lehet, hogy önmaga nem tudott érvényesülni egy adott szituációban, de a szerepe szerint már sikerült neki. Ráébred a félénk ember, hogy mennyire fontos az, hogy hol, miben jelenünk meg, hogyan beszélünk, viselkedünk egy adott szituációban. Ennek hatására megtanulhatja a szerepjátszó, hogy odafigyeljen kommunikációs partnereire.

Baktay Zelka egy számára nagyon kedves esetet is elmesélt. Egy hölgy páciense is hasonló problémákkal küszködött, nem mert megszólítani egy fiút az egyetemi kollégiumban, pedig már jó ideje tetszett neki az illető. A szerepjátékos terápiának köszönhetően többször is gyakorolt idegeneken, majd a nagy pillanatban egy vastag szemüveges, vörös hajú, pamutharisnyás könyvmolynak adta ki magát, és így szólította le a fiút a könyvtárban. Egy hét elteltével ismét szerepbe bújt, akkor egy szőke ciklonként indult bevetésre, és útbaigazítást kért a kiszemelt fiútól. Ő mindkét szélsőséges személyiségre kedvesen reagált, ekkor tudatosodott a lányban, hogy nincs is mitől igazán félnie. Így végül, saját igazi személyiségével is megismerkedett a fiúval.

Viszont akárhogyan is nézzük, a hátránya is megvan. Egyrészt nem biztos, hogy szerencsés, ha a kiválasztott férfihoz egy szerepben közelítünk. Ha megtetszünk neki, akkor problémába ütközhetünk, mivel nem mi vagyunk azok, akire vágyik, hanem a felvett személyiségünk. Hosszú távon sem jó, ha mindig szerepbe bújunk, könnyen elveszthetjük saját személyiségünket, ha mindig háttérbe szorítjuk.

Amikor a meglévő kapcsolatban nem működik a kommunikáció

A párkapcsolatokban is gyakorta okoz problémát a kommunikáció hiánya. Ma olyan, hogy a kommunikáció kultúrája nem létezik nálunk. Egyre kevesebbet beszélgetünk, nem tudjuk megosztani a másikkal, hogy milyen problémákkal küszködünk, nehezen mondjuk ki, hogy mi az, ami zavar a másikban.

Ha a szavak nem is jönnek a szánkra, akkor először érdemes egy másik kommunikációs csatornát keresni, ilyen lehet a közös mozgás, tevékenységek, szórakozás. Az együtt töltött étkezések is nagyon fontosak, ha lehet, egyet se próbáljunk meg elmulasztani. Minél inkább sikerül egymásra hangolódnunk egyéb érzékszerveinkkel, annál könnyebben megy majd a kommunikáció is. A látvány, a hangok, az illatok, az ízek, a mozdulatok, vagy az érintések mind lehetőséget nyújtanak arra, hogy összekapcsolódjunk partnerünkkel. Ha ily módon egymásra hangolódtunk, akkor a szavak is könnyebben követik majd egymást.

A szerepjáték a hosszú távú kapcsolat titka

A Baktay házaspár, a hosszabb idő óta kapcsolatban élők számára is ajánlja a szerepjátékokat. A közösen kitalált karakterek, vagy titkos randevúk mind felpezsdítik az unalmas hétköznapokat, így képesek lesznek jobban egymásra figyelni. Már maga az előkészületeknek is jótékony hatása van.

A párkapcsolatokban felmerülő félelmek, amiket nem mernek kimondani a felek, jelentősen átalakulhatnak, az ilyen játékok, szituációk által. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk arra, hogy mit hogyan mondunk, már azzal is pozitívan előrébb lendíthetjük kapcsolatunkat. Ha lehet ne így kezdjük mondatainkat, hogy "nekem az nem tetszik”, vagy "veled ez, meg az a baj”. Az ilyen kezdetű mondatok nagyon kapcsolatrombolóak tudnak lenni, ezért inkább kezdjük úgy beszélgetéseinket, hogy "úgy szeretném, ha" vagy "olyan jól esik nekem", "úgy szeretném, ha ezt meg azt megtennéd nekem". Ezek után már az is jobban elkezdi foglalkoztatni a partnereket, hogy mi érdekelheti a másikat, mit szeretne, hogy miként tudnának a másik kedvében járni.

Kommunikációs zavarok az ágyban

A másik megérintése a legfontosabb, de nem elhanyagolható a pillantás sem. Nagyon fontos, hogy mennyiszer akad össze a tekintetünk, beszélgetés közben mennyire figyelünk a másikra, hányszor érünk egymáshoz. Ide tartoznak az erotikus pillantások is, amelyek nem feltétlenül vezetnek szeretkezéshez.

Sokszor merül fel problémaként, hogy félünk kimondani azt, hogy mit szeretnénk a szex terén, hogy mire vágyunk, esetleg, hogy mi az, ami annyira nem jó. Az ilyen esetekre is az vonatkozik, hogy merni kell kimondani a dolgokat, mert a jó kapcsolathoz, a jó szexuális élet is feltétel, sőt, elengedhetetlen.

Ha megadjuk a kellő időt, és módot az sokkal jobbat fog tenni szexuális életünknek is. Ezáltal képesek leszünk könnyebben kommunikálni az ágyban is, ki merjük majd mondani, hogy mit szeretnénk, mit nem, és így egy boldog kapcsolatot alakíthatunk ki.

Mi a helyzet a szerepjátékkal az ágyban?

Bátran lehet alkalmazni, hogy színesítsük vele a szexuális együttléteinket. Ha itt is felveszünk egy adott karaktert, képesek lehetünk olyan dolgokat is bevállalni, amiket amúgy nem mernénk, mert zavarba ejtőnek találjuk. Ezáltal olyan kérések is elhangzanak a négy fal között, amire más esetben nem lenne példa. Gyakori, hogy ezek a különlegesebb kéréseket pont az adott szerep juttatja az eszünkbe.

Baktay Zelka és Miklós nagyon jó tanácsokkal látott el minket, amiket érdemes megfontolni, és észszerűen használni is. A szerepjáték érdekesen hangzik, az ágyban egyszer mindenképp ki kell próbálni, hogy milyen lehet, amikor egy hölgy mondjuk szexi szobalányruhát húz magára...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását