2024. május 2. - Zsigmond

A jövő trendje: vécé az ágy mellett

A funkciók összemosása jellemzi ma a lakberendezési trendet: a terasz szobafunkciót kap, az ultramodern fürdőszobát csak egy paraván határolja el az ágytól, a fürdőben viszont szobai tükrök, padok, székek jelennek meg.
2009. március 13. péntek 18:00 - HírExtra
A divatos, esztétikus darabok és enteriőrök az átlagkeresetűek számára többnyire elérhetetlenek. A kiállítás inkább inspirál és ötletet adhat színben, formában a régi lakások átalakításához. Az idén - a gazdasági válság miatt - kevesebben szándékoznak lakást vásárolni az előrejelzések szerint, viszont többen fognak kisebb-nagyobb otthonkorszerűsítésbe.

A legnagyobb divat az egybefüggő hatalmas tér, a szobák szinte eltűnnek. Kevés helyiségen van ajtó, a falakat olykor üvegtégla helyettesíti, hogy szabadon áramoljon a fény, a fürdőszoba pedig - ez inkább szinglik és egyedül élő férfiak számára előnyös - bevonul a hálószobába.

A fürdőszobatrendek több irányba ágaznak el. Az egyik a betonlaphatású; ezt szürke falburkolatos, ipari műszerekre emlékeztető fényes szerelvények, barokkos csillárok, hatalmas kaspók, különleges virágok sajátos keverése, tobzódása jellemzi. A másik irányzat inkább puritán, szögletes formákkal dolgozik. Még mindig feltűnik a wenge és kivizöld immár évek óta tartó kedvenc árnyalatpáros, amelyet olykor feldob némi narancs is.

A lila, ezüst, szürke és fehér, fekete színpárosítás sem új, és jól illik mind az ipari jellegű, mind a barokkos túlzásoktól sem mentes enteriőrhöz. A hosszabb távra tervezők kedvelik a kis mozaikokkal burkolt, visszafogottabb fürdőket. A mozaik olykor az egész helyiséget betakarja, máskor csak egy-egy bronzos-aranyos csillogású csík emlékeztet a trendre, amely visszafogott csillogásával üdítőn feldobja a steril fehér szanitereket. Divatos a tojásalakú wc-tartály és bidé, a hosszúkás vagy üveglavór jellegű kézmosó.

A country- és romantikus irányzathoz jól illik a régi, de rendbe hozott komódok márványlappal való fedése, akár mosdószekrényként, akár törülközőtartóként vagy lerakóként való használata. Hasonló stílusú polcok, semleges fényforrások emelhetik ki az értékes, nosztalgikus tárgyat. Egy-egy fotel páratűrő huzattal való áthúzása kényelmesebbé teszi a fürdőszobát.

Egy-egy szakszerűen restaurált art deco tárgy vagy arra a korra utaló részlet egyénivé és divatossá teheti a vizes helyiséget, akárcsak a különleges színű textilek, virágok, gyertyák. Olykor a kaspó és a törülközők színe is összecseng. (Kérdés, mi lesz a régi törülközőkkel, amelyek a szekrény mélyén lapulnak.)

Ami viszont tönkreteheti az összhangot, az a szépítőszerek csiricsáré kavalkádja, de ez természetesen nem látható a kiállításon. Érdemes úgy eltervezni a fürdőszobát, hogy legyen hely a feltűnő színű pipereholmik egyre bővülő arzenáljának elrejtésére. Ezek a szivárvány minden színében virító, többnyire műanyag tárgyak valójában semmilyen stílusú fürdőszobába sem illenek bele.

Amivel soha nem számolnak a stylistok, de létezik, akár tetszik, akár nem: a száradó ruhák erdeje, amelyet kis lakásban bizony nehéz elrejteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását