2024. április 20. - Tivadar

Az m2 új nyelvészkedő vetélkedője

Nyelvi vetélkedő indul vasárnap este a Magyar Televízió kettes csatornáján: a SZÓSZ ?!:), a magyar nyelv szava-borsa című műveltségi versenyben közismert írók, költők, színészek, nyelvészek és műfordítók adnak számot a magyar nyelvhez fűződő viszonyukról.
2009. március 14. szombat 10:35 - HírExtra
Az első adás témája a nyelvi mágia: a boszorkányperek, névadási szokások, nyelvi tabuk és köszönések mellett szó esik az átkok, a kuruzslás kialakulásáról és a káromkodásról is - tájékoztatta a köztelevízió az MTI-t.

A játékosok előre megírt és rögtönzött jelenetekben mutatják be a névadás fontosságát vagy éppen a boszorkányperek világát, beszélő neveket aggatnak egymásra és alaposan megvitatják a trágárság illemtanát is.

A további adásokban a játékosok megvizsgálják az írásbeliség kialakulását, a szlenget és a rétegnyelveket, a magyar nyelv eredetével kapcsolatos teóriákat és a leggyakoribb tévhiteket, a pajzán kifejezések szerepét, a reklámok és a slágerek szövegeit vagy éppen azt, hogy a szó miért veszélyes fegyver.

A tíz héten át tartó szórakoztatató sorozatban mások mellett Mácsai Pál, Molnár Piroska, Nádasdy Ádám, Várady Szabolcs, Szabó T. Anna, Lator László, Réz Pál, Barna Imre, Kiss Judit Ágnes, Bíró Kriszta, Pokorny Lia és Vámos Miklós mutatja be a magyar nyelv történetét és a beszélt nyelv változásait, az ősi átkoktól a nyelvi malacságokon át a "minden szinten szinte minden" univerzumáig.

A magyar nyelv évében, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából induló vetélkedő a Nyugat 100 vetélkedő és a Játék a színház mintájára keletkezett. A vetélkedők célja nem elsősorban a verseny, sokkal inkább az, hogy a meghívottak egy játékos, könnyed beszélgetés keretében adják át ismereteiket a nézőknek - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását