2024. május 3. - Tímea, Irma

Kleopátra ereiben afrikai vér is csordogált?

A legendás szépségű Kleopátra afrikai ősökkel is büszkélkedett - állítja a BBC kutatócsoportja, amely reményei szerint megtalálta az egyiptomi királynő húga, Arszinoé hercegnő (Kr. e. 68/67. - Kr. e. 41) sírját.
2009. március 16. hétfő 14:52 - HírExtra
Az eddigi elméletek szerint Kleopátra (Kr.e. 69 - Kr.e. 30), a Ptolemaiosz-dinasztia utolsó uralkodója görög származású volt. Egyenesági leszármazottja volt ugyanis Nagy Sándor tábornokának, I. Ptolemaiosz Szóternek - olvasható a BBC hírei között.

Arszinoé hercegnő csontvázából ítélve azonban, amelyekre Epheszoszban, Törökországban bukkantak, anyja afrikai volt. A felfedezés Hilke Thuer, az Osztrák Tudományos Akadémia régészének nevéhez fűződik.

"Egyedülálló dolog egy régész pályafutásában, hogy a Ptolemaiosz-dinasztia egyik sarjának csontvázát fedezze fel. Igazi szenzáció, hogy Arszinoé hercegnőnek afrikai anyja volt, ez új megvilágításba helyezi Kleopátra családját, s a nővérek közötti viszonyt" - mutatott rá Hilke Thuer.

Neil Oliver brit régész szerint Kleopátra, Julius Caesar és Marcus Antonius történelmi figurák, akikről ma már nehéz elképzelni, hogy egykoron hús-vér emberek voltak. Képzeletünkben sokkal inkább Elizabeth Taylor és Richard Burton által megszemélyesített filmszereplőként élnek.

"Sokkoló volt kézbe venni Arszinoé csontjait, tudván, hogy életében megérintette Kleopátrát, de lehet, hogy Julius Caesart és Marcus Antoniust is. Ettől hirtelen életre keltek ezek a legendás történelmi alakok, hús-vér emberré váltak" - magyarázta Neil Oliver

Arszinoé és Kleopátra között kemény rivalizálás folyt, sokan feltételezik, hogy az egyiptomi királynő utasította Marcus Antoniust húga meggyilkolására.
Az Egy gyilkos portréja című film, amelyet március 23-án sugároz a BBC, Kleopátra életét veszi górcső alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását