2024. március 29. - Auguszta

Egyre pesszimistábbak a magyar emberek

A tavalyi év decemberéhez képest 2009 februárjára lényegesen nőtt azok aránya, akik szerint várhatóan romlani fog az ország, településük és családjuk helyzete, valamint az emberek életszínvonala - derül ki a Szonda Ipsos Válságmonitor nevű kutatássorozatá
2009. március 19. csütörtök 18:24 - HírExtra
Az MTI-hez csütörtökön elküldött közlemény szerint még mindig kisebbségben vannak, akik számlavezető bankjuk csődjétől tartanak, ám egyre nő az arányuk: a tavaly decemberi 15 százalékról februárra 21 százalékra. Februárban a válaszadók négytizede úgy vélte, államcsőd következhet be, háromtizedük szerint pedig nagy magyar bankok csődje várható.

Legutóbb 2008 októberében volt ehhez hasonlóan magas az államcsődöt vagy nagy bankok csődjét valószínűsítő válaszadók aránya - áll a közleményben.

Decemberhez képest számottevően, 7 százalékkal nőtt azok aránya, akik kiadásaik visszafogását vagy a nagyobb kiadások elhalasztását tervezik. Mindezek függvényében a Szonda Ipsos elemzői szerint a lakossági fogyasztás nagyarányú visszaesése várható.

Annak ellenére, hogy a munkanélküliek számának emelkedését sokan valószínűsítik a válság egyik lehetséges következményeként (94 százalék), mégis a válaszadók mindössze 29 százaléka vélte úgy, hogy elveszítheti munkahelyét.

A felmérés szerint a válság súlyosbodásával párhuzamosan egyre többen és gyakrabban tájékozódnak a pénzügyi-gazdasági kérdésekről, megnőtt az online gazdasági lapok olvasottsága.

Számottevően nőtt azok aránya, akik többet szeretnének tudni a pénzügyi folyamatokról. A megkérdezettek a leginkább hiteles információforrásnak - úgy decemberben, mint februárban - a független gazdasági elemzőket tekintették. Ezzel ellentétben a vizsgálat időtartama során lényegesen csökkent a Magyar Nemzeti Bank vezetőjének hitelessége - derül ki az eredményekből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását