2024. április 18. - Andrea, Ilma

Eladták a Zsolnay Porcelángyárat!

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi tulajdonrészének eladása mellett döntött Pécs közgyűlése. Eladhatóvá vált a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi tulajdonrésze, miután a pécsi közgyűlés csütörtökön elfogadta az értékesítésről szóló elő
2009. március 19. csütörtök 20:05 - HírExtra
A tulajdonos Pécs Holding Zrt. a két pályázó közül először a Matyi Dezső érdekeltségéhez tartozó Pécsi Direkt Kft.-vel kezd tárgyalásokat - erősítette meg az MTI-nek Tóth Bertalan Pécs szocialista alpolgármestere. Hozzátette, hogy amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a városi vagyonkezelő Pécs Holding a másik ajánlattevővel, a máltai TECLIMA Kft.-vel folytatja az egyeztetetéseket.

A 49 százalékos részvénycsomag eladása, és a kisebbségi befektető bevonása azért vált szükségessé, mert a porcelánmanufaktúra korszerűsítéséhez, a költséghatékony termeléséhez, és az Európa Kultúra Fővárosa program miatti költözéséhez sem az önkormányzat, sem a gyár nem tud tőkét biztosítani.

A nagy múltú Zsolnay-gyár az utóbbi években folyamatosan veszteséges volt, és az ellehetetlenülés veszélyeztette. A cég 2006-ban másfél milliárdos hitelállományával együtt ingyen került a városi önkormányzat tulajdonába az ÁPV Zrt.-től. A tavalyi év során a pécsi önkormányzat előbb egy 717 millió, később 500 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, amikor a Pécs Holding Zrt.-be apportálta a részvényeit.

A városi önkormányzat 860 millió forintért egy közel 31.000 négyzetméteres területet is megvásárolt a cégtől, mivel az Európa Kulturális Főváros program egyik kulcsberuházása, a Zsolnay Kulturális Negyed a tervek szerint a gyártelepen fog megvalósulni.

A csütörtöki rendkívüli közgyűlésen az MSZP-SZDSZ koalíció szavazta meg az értékesítést lehetővé tévő előterjesztést. Tóth Bertalan alpolgármester korábban jelezte, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. privatizációjáról konszenzusos, az ellenzék támogatásával megszülető döntést kell hozni. Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője csütörtök reggel a kérdés megvitatásának elhalasztását kérte a város vezetésétől.

Indoklása szerint a Zsolnay-gyár nemcsak pécsi, de nemzeti kincs is egyben. A kisebbségi tulajdonrész eladása ezért a város életét hosszú távon érintő döntés, amit érdemes lenne a május 10-i pécsi polgármester választást követően meghozni.

Tóth Bertalan alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a kialakult gazdasági helyzet miatt szükséges a döntés meghozatala. A szakértői vélemények szerint ugyanis a halasztást követően a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. részvényeit a mostaninál kedvezőtlenebb feltételek mellett lehetne csak eladni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását