2024. április 26. - Ervin

Az iráni vezető Obama ellen

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szombaton kijelentette, hogy nem lát változást az országával szembeni amerikai politikában, elutasítva Barack Obama amerikai elnök előző napi kezdeményezését.
2009. március 21. szombat 17:20 - HírExtra
Ali Hamenei a Meshed szent városban tartott, televízió által is közvetített beszédében élesen bírálta az Egyesült Államok 1979 óta Iránnal szemben tanúsított magatartását, és kijelentette, hogy Washingtont az egész világon gyűlölik, és az amerikai kormánynak be kell szüntetnie a más országok belügyeibe való beavatkozást. Obama pénteki videoüzenetében új fejezet megnyitását sürgette a kétoldalú kapcsolatokban.

Az amerikai elnök olyan jövőt ajánlott, amelyben Irán, valamennyi szomszédja és általában a világ nagyobb biztonságban és békében él. "Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság foglalja el az őt megillető helyet a nemzetek közösségében" - hangsúlyozta Obama -, de, mint fogalmazott, "ezt a helyet sem terrorizmussal, sem fegyverekkel nem érheti el".

Hamenei azt mondta, nem elegendő a változás pusztán a szavakban, és kijelentette: "Figyelni fogunk, és megítéljük (az új amerikai kormányt)...Ha önök megváltoznak, a mi magatartásunk is meg fog változni".

Hamenei beszédében felsorolta az amerikaiaknak az elmúlt 30 évben "Irán ellen elkövetett bűneit", az Irán ellen elrendelt büntetőintézkedésektől kezdve a Szaddám Huszein néhai iraki diktátornak az Irán elleni 1980-88-as háborúban nyújtott támogatásig és egy iráni utasszállító repülőgép - 290 halálos áldozatot követelő - 1988-as lelövéséig. Azzal is megvádolta Washingtont, hogy etnikai feszültséget provokál Iránban, mint ahogy szerinte Washington ellenséges magatartását bizonyítja az az állítás is, hogy Teherán atomfegyver előállítására törekszik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását