2024. április 19. - Emma

A grúz 'őszödi beszédek' polgárháborúba sodorják az országot

Egy szakértő szerint akár „totális tébolyba és katasztrófába” is dönthetik egész Grúziát a nyilvánosságra került videofelvételek, melyek szerint a grúz ellenzéki vezető fegyveres erővel akarja megbuktatni a Szaakasvili-kormányzatot.
2009. március 27. péntek 13:19 - Tatai Gábor
A felvételeken egy a Nino Burdzsanadze, ellenzéki vezetőhöz közel álló politikai aktivista arról beszél, hogy „Nino” az erőszaktól sem riad vissza, hogy a dél-oszétiai háborúban leszerepelő, és azt kiprovokáló Mihail Szaakasvilit távozásra bírja a grúz miniszterelnöki hivatalból.

A Magyar Nemzet, egy grúz hetilap közvélemény-kutatási eredményeire hivatkozva kedden arról írt, hogy a megkérdezettek 48,2 százaléka támogatja Burdzsanadze kormányváltást célzó kezdeményezését, míg 28 százalék nem ért vele egyet. Korábban az ellenzék egyenesen ultimátumot adott Szaakasvilinek, hogy amennyiben nem mond le április 9-ig, utcai tüntetések fognak következni, ám egészen tegnapig fegyverekről nem volt szó…



Vérfürdőt akar az ellenzék?

Három nap alatt 14 leleplező videóanyag sokkolta a grúziai közvéleményt. Sokatmondó részlet, hogy a felvételeket éppen a belügyminisztérium tette közzé, Shota Utiashvili kormányszóvivő indoklása szerint direkt azért, hogy „az embereknek különösen is a figyelmébe ajánljuk a videóban elhangzottakat”. Utiashvili nyilatkozatából az is kikövetkeztethető, hogy több más, ezekhez a felvételhez nagyon hasonló belebegtetni valójuk van, de erre a hétre újabb már nem várható, nehogy „az emberek megrémüljenek”.

A szerdai „matinén” Roin Bughashvili, az ellenzék egyik kerületi hivatalának vezetője látható, ahogy a párt irodájában ücsörögve, az ismeretlen operatőrnek azt magyarázza, hogy az április 9-re tervezett tüntetéseken lehetőleg minél nagyobb feszültséget kell generálni, hogy a kormányerők erőszakhoz folyamodjanak: „a háborúban van érdekeltségünk, különösen Nino embereinek”. Amikor az operatőr egy gátja vesztett tüntetés erőszakos következményeire figyelmezteti, Bughashvili csak annyit válaszol: „Nino éppen ezt akarja (…) provokációról van szó”. Ezután, egy ismeretlen hang felfegyverzett gerillákról kérdez, majd Bughashvili hetykén megjegyzi: „Ilyen emberekre van szükségünk, Ninonak pontosan ilyen emberek kellenek”.

A kormány „tényfeltáró” önvédelme

A demokrácia hűséges elkötelezettje
Burdzsanadze és Szaakasvili között csak akkor romlott meg ennyire a viszony, amikor a politikusnő a tavaly nyári dél-oszét háborút „hatalmas hibának” minősítve vonult ellenzékbe. Korábban, a Szaakasvilit hatalomra segítő un. Rózsa Forradalom idején még vállvetve harcoltak egymásért. Egy grúziai amerikai hivatalnok, Matthew J. Bryza jellemzése alapján Burdzsanadze a demokrácia hűséges elkötelezettje, akit soha nem jellemzett a radikalizmus, és politikusként soha semmit nem akart elérni, az alkotmány által szavatolt törvényes kereteken kívül.
Nino Burdzsanadze a felvételeken elhangzottakra azt válaszolta, hogy soha nem ismert semmiféle Bughashvilit, egyszerűen nem tudja, kicsoda a videón látható ember és az illetőnek semmiféle felhatalmazása nincs, noha Bughashvili regisztrált párttag. A provokációt szorgalmazó állításokat „teljesen képtelennek” nevezte. „A kormány megpróbálja Grúzia egyik legkomolyabb pártját, minden hitelétől megfosztani” – mondta a politikusnő, majd hozzátette: „alkotmányos és demokratikus változásokat akarunk, ha bárkinek érdekében áll a provokáció, vagy a törvénytelen úton elérendő változás, az éppen a kormányunk”.

Alexander Rondeli, a grúz Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányi Alapjának (Georgian Foundation for Strategic and International Studies) elnöke szerint a videók nyomán az egész ország helyzete totális tébolyba és katasztrófába fordulhat. „Filmet éppenséggel lehet hamisítani, de amiket mi láttunk, azok nem megrendezettek” – mondta az elnök. A dél-oszétiai háború traumáját éppen csak kiheverő nemzet sorsán rettegve Rondeli így folytatta: „láttuk, milyen közel volt az ország a katasztrófához, most újból nagyon aggódom emiatt. Nem gondolom, hogy ezek után bárkinek szüksége lenne bármi ilyesmire még egyszer”.

Mindkét oldal radikalizálódik

Ha az utolsó közzétett videóig a grúz média nem is tanúsított komolyabb érdeklődést a belügyminisztérium magánakciói iránt, szerda reggel a véres puccskísérlet-teória termetes hullámfalként mosott el minden egyéb hírt az ország összes nyomtatott és elektromos médiumában. Az eddig is végletesen megosztott közvélemény, a hírtelen gerillásba forduló ellenzék nyomán csak tovább radikalizálódik, az ország már-már polgárháborútól retteg.

Tamar Otarashvili, grúz egyetemista a The New York Times tudósítójának így nyilatkozott: „a barátaim jó része teljesen összekülönbözött a történteken, a videó csak ösztönzőleg hat azok számára, akik eddig is a kormánnyal szemben foglaltak állást. Akik viszont kormányszimpatizánsok voltak eddig is, most csak még szenvedélyesebben támogatják azt”. Egy, a grúz fővárosban dolgozó ügyvéd véleménye szerint, a tavaszi tüntetések valóban komoly aggodalomra adhatnak okot: „a legtöbb országban tiszteletben van tartva a szólásszabadság joga, de az, hogy ennek fegyverekkel adjunk hangot, tilos”.



A politikai boszorkánykonyha

A Magyar Hírlap értesüléseire hagyatkozva, tegnap előtt még biztosnak látszott, hogy a grúz lakosság csaknem fele azonnali hatalomváltást, vagy legalábbis előrehozott választásokat akar. Ha a videóbotrány csak trükk, az a kormány zseniális, bár teljességgel felelőtlen taktikázását jelenti, hiszen a vérontástól tartva, az ellenzék táborát most tucatjával hagyják el a támogatók. A fent említettek kapcsán is ez a variáció látszik esélyesebbnek, az ultimátummal sarokba szorított, és tavaly augusztus óta bizalmatlansági gondokkal küzdő vezetés nem mindennapi megoldásokhoz kényszerült nyúlni…
Forrás: HírExtra / The New York Times / Magyar Nemzet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását