2024. április 19. - Emma

A japán kultúra megihlette a magyar keramikust

Az ősi japán motívumokat a modern képzőművészeti eljárásokkal ötvöző kerámiákból nyílt kamaratárlat csütörtökön Budapesten.
2009. március 27. péntek 06:26 - HírExtra
"Mindig is érdekelt a keleti kultúra, a miénktől oly távoli szemlélet, ami még a mindennapos használati tárgyakat, többek között az étkezéshez használt tálakat és edényeket is tisztelettel kezeli" - mondta el az MTI-nek Geszler Mária Garzuly, Munkácsy-díjas keramikusművész.

"Elsősorban a japán emberekre és művészetre egyaránt jellemző finomság fogott meg, ezt a légiességet szeretném most megismertetni a magyar közönséggel"- tette hozzá.
A nemzetközileg elismert keramikus többször is járt különféle művészeti ösztöndíjakkal Japánban, ahol volt alkalma közelebbről megismerni a távol-keleti ország kultúráját, miközben alkotásai és előadásai révén a magyar hagyományokkal igyekezett megismertetni vendéglátóit.

A tárlat részét képező, színpompás, finom szövésű és gazdag mintájú kimonókat is kint tartózkodásai idején szerezte be.

Az április 18-ig nyitva tartó kiállításon mintegy 20, a művész készítette porcelán tárgy tekinthető meg, melyek a modern és az ősi japán világot forrasztják egybe: a klasszikus képzőművészeti mintákkal összeolvadó gyárkémények és repülők lenyomata díszíti az újszerű nyomat-technikával készült kerámiákat.

A zeneművész családba született Geszler Mária Garzuly megannyi, a tárlaton bemutatott művét különféle hangszerekről formálta. Elmondása szerint ennek nemcsak a családi háttér az oka, hanem az is, hogy nagy hatást gyakorolt rá a japán zene.
A művésznő reményét fejezte ki, hogy a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulóját ünneplő kulturális évad keretében megrendezett kiállítás közelebb hozza a magyarokhoz a japán kultúrát, akiknek így már nem csak "a filmekből ismert szamurájok" fognak eszükbe jutni az országról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását