2024. április 28. - Valéria

Alföldi első filmje Olaszországban versenyez

A Nyugalom meghívást kapott a kedden kezdődő leccei Európai Filmek Fesztiválja versenyprogramjába; Alföldi Róbert első nagyjátékfilmjének a seregszemlén lesz az olaszországi premierje - közölte a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-vel.
2009. március 30. hétfő 18:08 - HírExtra
Az itáliai filmverseny idén ünnepli 10. születésnapját. A fesztivál fődíjáról, az Arany Olajfáról döntő nemzetközi zsűri elnöke Eva Zaoralová cseh filmkritkus, a Karlovy Vary-i filmfesztivál igazgatója lesz - írta Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

A leccei mustrán, amelyet Ferzan Özpetek török filmrendező nyit meg kedden este, tíz európai mozgóképet első alkalommal mutatnak be az olasz közönségnek, köztük Alföldi Róbert első játékfilmes rendezését is.

A film alapjául Bartis Attila 2001-ben megjelent, A nyugalom című regénye szolgált. A József Attila-díjas szerző könyvéből Alföldi Róbert és Garaczi László közösen írta a forgatókönyvet. Az Udvaros Dorottya, Makranczi Zoltán, Gryllus Dorka és Hernádi Judit főszereplésével készült alkotást a 39. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyprogramjában is bemutatták, de szerepelt több külföldi seregszemlén is.

A történet a rendszerváltás utáni években játszódik. Weér Andor író együtt él anyjával, a valaha ünnepelt színésznővel. Az anya tizenöt éve ki sem tette a lábát a lakásból; külföldön élő lányának levelei tartják benne a lelket, bár azokat valójában a fia írja. Érzelmi patthelyzet foglyai: szeretet és gyűlölet kötelékei béklyózzák őket egymáshoz. E szituációba érkezik az erdélyi származású Fehér Eszter, aki a fiú számára a kitörés lehetőségét villantja fel, ám még messze van a vágyott nyugalom.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását