2024. május 11. - Ferenc

Az SZDSZ rábólintott: Bajnai az új vezér!

Bajnai Gordon, a jelenlegi nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az MSZP kormányfőjelöltje. Az SZDSZ-től kiszivárgott hírek szerint a szabadmadarak is elfogadták Bajnait. Egy hétvégi bohózat lezárása?
2009. március 30. hétfő 00:11 - HírExtra
01:14

Végetért az ügyvivőtestület ülése, a távozó képviselők elmondása szerint, mégis a 7:5 arányú, Bajnainak szavazott szimpátia a valós értesülés, ám a percekkel ezelőtti, első hivatalos nyilatkozat szerint az összegyültek még nem határoztak. A távozó Demszky Gábor most azt nyilakozta, hogy a döntés már igenis megszületett és elégedett vele. Korábban tett kijelentése szerint: "Alapvetően bízom benne, hogy meg fog születni a megoldás a megfelelő időben, a megfelelő személyről és a megfelelő programról". Ebből talán arra lehet következtetni, hogy az előrehozott választások ötletét elvetve, utolsó lehetőségként, az SZDSZ Bajnai mellett döntött. További kérdés, hogy Bajnai vajon megelégszik-e, egy ilyen arányú támogatással, vagy a 7:5-öt kevesellve mégis visszalép.

00:57

Győri Krisztina, az SZDSZ sajtófőnöke percekkel ezelőtt azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az előzetes híresztelésekkel ellentétben, a párt ügyvivőtestülete még mindig nem hozott döntést a 8 nap alatt kilencedik névként felmerülő Bajnai Gordon személyének és programjának támogatásával kapcsolatban. A Gizella utcában összegyűlt sajtósok még mindig arra a döntésre várnak, amit az SZDSZ korábban éjfélre ígért.

00:00

A Bajnai Gordon által meghírdetett, ma délutáni ultimátum ebben a percben járt le. 5 percel ezelőtti hírünket, mely szerint az SZDSZ döntést hozott, még mindig nem tudjuk megerősíteni. Ha ma éjjel nem születik döntés, az még mindig jelentheti Bajnai visszalépését.

23:54

Meg nem erősített lapértesülésünk szerint az SZDSZ jóváhagyta Bajnai Gordon kormányfővé jelölését. A 12 képviselő 7:5 arányban, Eörsi Mátyás távollétében szavazott Bajnainak szimpátiát.

23:49

Fél órával ezelőtt Bajnai még mindig az SZDSZ gyűlésen érvelt saját programja mellett, majd alig negyed órája hajtott ki a Gizella utcából, ahol megkezdődött a liberális képviselők titkos szavazása. Bajnai távoztában még azt kérte a képviselőktől, hogy még ma éjszaka hozzanak döntést. Az új MSZP-jelölt délután még egy éjfélig szóló ultimátumot adott a szadesznek, nem érkezett hír, hogy a szavazók most tényleg ehhez az időponthoz tartják-e magukat. Amikor Bajnai beszállt a székház előtt várakozó kocsijába, 3-4 tüntető máris "hazaárulót" kiáltott a ma-holnap miniszterelnökké vállható jelöltre.

22:46

Hivatalosan is véget ért az MSZP-frakciógyűlés, a képviselők sorra távoznak a székházból. A Bajnai személyéről és programjáról való egyeztetés csak holnap délután fog fojtatódni.
Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a pártnak már nem kell megvárnia, hogyan határoz ma éjjel az SZDSZ, "Holnap is van nap" - nyilatkozta az MTI-nek. Holnap fognak leülni azokkal az MSZP-s képviselőkkel is tárgyalni, akik nem, vagy csak fenntartásokkal értenek egyet a ma hozott döntésekkel kapcsolatosan. Bajnai továbbra is az SZDSZ dzsamburiján van, ahol minden valószínűség szerint az előrehozott választások ötlete ellen küzd...

21:53

További komplikációk léphetnek fel a megegyezéssel kapcsolatosan, az SZDSZ körein belül. Az ezekben az órákban, egy MTI-hez eljuttatott nyilatkozat alapján, több szadeszes képviselő inkább előrehozott választásokat akar, semmint MSZP paktumot. A ma délután, Békéscsabán összegyült szabad demokraták, 48 órán belül
országos tanácsülést akarnak összetrombitálni.

21:45

A szocialista főpolgármester-helyettes,
Horváth Csaba újságíróknak elmondta, ha az SZDSZ-nél sikerült megállapodni azokban az alapelvekben, stratégiai irányokban, amelyek a pénzügyi stabilizációs program alapját képezik, akkor érdemes tovább folytatni az egyeztetést a részletekről. Ugyancsak tőle származik az az információ is, hogy Bajnai, az MSZP-frakciógyülésén egy kétéves programot vázolt fel, melynek legfőbb törekvése a stabilizáció, a program nagyságrendje 300-500 milliárd között van - értesült az MTI.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását