2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az alvászavar együtt jár az öngyilkossággal?

A krónikus alvászavarral élő emberek többet gondolnak öngyilkosságra, és nagyobb valószínűséggel próbálják is meg.
2009. április 1. szerda 19:41 - HírExtra
A többféle alvási probléma közül - például az elalvás zavara, éjszakai felébredések, visszaalvás zavara és túl korai ébredés - minél többről számolt be valaki, annál nagyobb volt az öngyilkos gondolatok és öngyilkossági kísérletek aránya.

"Azok az emberek, akiknél két vagy több alvási zavar jelentkezett, 2,6-szor nagyobb valószínűséggel jeleztek öngyilkossági kísérletet, mint az alvási problémák nélkül élők" - mondta Marcin Wojnar, a Michigani Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A tanulmányban 5692 amerikai férfi és nő vett részt. Az önkéntesek mintegy harmada számolt be legalább egyféle alvászavarról a megelőző évben. A leghatározottabb kapcsolatot az öngyilkossági kockázat emelkedésével a túl korai ébredés mutatta.

Azoknak az embereknek, akik ettől az alvászavartól szenvedtek, kétszer gyakrabban voltak öngyilkossági gondolataik, terveik, és csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel tettek kísérletet saját életük kioltására.

A kutatók elmondták, hogy az alváshiány befolyásolhatja a megismerő képességeket, az ítélőképesség csökkenéséhez és a reménytelenség érzetének növekedéséhez vezethet. Az agy szerotonintermelésének zavara is szerepet játszhat - tette hozzá Wojnar.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 877 ezer ember vet véget önkezével életének, becslések alapján úgy vélik, ennél 10-40-szer több az öngyilkossági kísérlet.

"Megállapításaink növelik annak valószínűségét, hogy az alvási problémák kezelése csökkenti az öngyilkos viselkedés kockázatát" - hangsúlyozta Wojnar.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását